Камерън ще позволи на министрите си да агитират за оставане или излизане от ЕС

Камерън ще позволи на министрите си да агитират за оставане или излизане от ЕС

Британският премиер Дейвид Камерън ще позволи на министрите си да агитират за оставане или излизане на страната от ЕС преди референдума по тази тема, който може да се състои още тази година, предаде Ройтерс във вторник.

Според в. "Гардиън" това решение на Камерън ще бъде официално обявено по-късно и ще позволи да се избегнат оставките на редица евроскептични министри, които искат да агитират за "Брекзит" (излизане на страната от ЕС).

Около една трета от министрите на Камерън са изразявали евроскептични възгледи, включително вътрешната министърка Тереза Мей, външният министър Филип Хамънд, министърът на бизнеса Саджид Джавид и министърът на труда и пенсиите Иън Дънкан Смит.
Дейвид Камерън обеща да организира референдум за членството на Великобритания в ЕС до края на 2017 г., но според британската преса той може да се състои още това лято.

В момента Камерън води преговори с европейските си партньори за реформи в ЕС, най-спорната от които е Лондон да може да лиши мигрантите от социални помощи в първите години от престоя им в опит да се овладее имиграцията към Великобритания.

Според Би Би Си британските министри ще могат да започнат агитацията си щом бъде постигнато споразумение с ЕС, вероятно на срещата на върха през февруари.

Споделяне

Още от Европа