Кампания за донори на стволови клетки

Кампания за донори на стволови клетки

Българският регистър за донори на костен мозък и стволови клетки в университетската болница "Александровска" организира серия от дарителски кампании за намиране на подходящи донори на стволови клетки от костен мозък. Първата от тях е в помощ на Михаела Димитрова от Перник, която страда от тежко хематологично заболяване и се нуждае спешно от трансплантация на стволови клетки. Единственият ѝ шанс е съвместим донор, който до този момент не е открит.

Кампанията ще се проведе на 22 февруари от 10.00 до 13.00 часа в градовете:

Перник

лаборатория "Рамус", МК "Свети Георги", ул "Св. Св. Кирил и Методи"; №77,
тел.: 0878 473 786

лаборатория "Цибалаб", ул. "Радомир" №3

Варна

лаборатория "Рамус", МК "Младост", тяло А, ет.2, обект 9А и 10 /каб. 201 и
202/ , тел.: 0884 645 459

Кой може да е донор и как става?

Подходящи за донорство са всички клинично здрави хора между 18 и 50 години. На първо време се вмиза само кръв за изследване на  HLA формула и в последствие при съвместимост с някой от нуждаещите се от трансплантация, се правят по-подробни изследвания. Съществуват два вида донорство: дарителство на стволови клетки от костен мозък и дарителство на периферни стволови клетки от кръв. Стъпките за това как да станете доброволни донори на костен мозък и периферни стволови клетки са описани подробно ТУК – на сайта на регистъра.

Донорите в националната банка са 2500, но са нужни повече

Националната публична банка за стволови клетки е част от Клиниката по клинична имунология на УМБАЛ "Александровска";. Българският регистър за донори на костен мозък и периферни стволови клетки е член на Световния регистър (BMDW - Bone Мarrow Donors Worldwide), в който са регистрирани повече от 35 милиона души от 50 страни. Регистърът се нуждае непрекъснато от нови попълнения и актуализация. По-големият брой донори в регистъра увеличава възможностите за лечение на стотици пациенти от България и света с хематологични заболявания, за които трансплантацията е единствения шанс за живот. Към момента регистрираните доброволни донори в Българския регистър за донори на костен мозък и периферни стволови клетки са 2500.

Дарителски акции за попълване на Българския регистър с нови донори на стволови клетки ще бъдат провеждани периодично и в други градове на страната. Кампанията се провежда с подкрепата на БЧК и агенция "Медицински надзор".

Споделяне

Още от България