Канада изтегля посланика си от Иран

Правителството на Канада оповести днес, че ще изтегли посланика си от Иран и ще обмисли налагането на други санкции спрямо Техеран, защото иранските власти са пренебрегнали искането на Отава да не погребват починала в затвора канадска журналистка от ирански произход, предаде Ройтерс.

Външният министър на Канада Уилям Греъм каза пред телевизия Си Би Ес, че посланикът Филип Маккинън ще се завърне в родината си до края на тази седмица. По думите на министъра след това Отава ще решава по какъв начин да продължи натиска си върху правителството в Техеран.

На 10 юли т. г. 54-годишната фоторепортерка от ирански произход Захра Каземи, която живее в Канада, почина в ирански затвор поради черепно-мозъчна травма, причинена от удар по главата. Повече от две седмици преди това журналистката с двойно гражданство бе арестувана, защото правела снимки край затвор в Техеран, припомня Ройтерс.

Според агенцията канадските власти са били силно разгневени от погребването на Каземи, което станало въпреки изричното настояване на нейното семейство. Техеран заявил, че Отава няма право да се меси в случая с иранската гражданка Каземи, която пътувала със своя ирански паспорт.

Споделяне

Още от Свят