Канадска компания шокира властите с намерение да отглежда 150 хил. декара с канабис в България

Фирмата твърди, че ще отглежда коноп за медицински цели, което е забранено от българското законодателство

Канадска компания шокира властите с намерение да отглежда 150 хил. декара с канабис в България

Канадска компания обяви, че притежава 150 000 декара у нас, на които има готовност да произвежда канабис за медицински цели. За намерението на "Интернешънъл Канабис Корп" (International Cannabis Corp - ICC) стана ясно от съобщение до борсата, цитирано от “Дневник“.

МЗ: Отглеждането на канабис за медицински цели не е позволено

От Министерството на здравеопазването обаче съобщиха, че българското законодателство изобщо не позволява индустриално отглеждане  на канабис за медицински цели.

Допустимо е отглеждането само в ограничени количества за медицински, научни и лабораторни изследвания и образователни цели. Това става с разрешение на министъра на здравеопазването, където не са постъпвали никакви намерения от въпросната компания.

Индустриалното отглеждане на растения от рода на конопа (канабис) е позволено само за нуждите на селското стопанство, когато растенията са предназначени за влакно, семена за фураж и храна и семена за посев и са със съдържание под 0.2 тегловни процента на тетрахидроканабинол. Това става с разрешение на министъра на земеделието и храните.

Компанията твърди, че контролира 150 000 декара

В края на 2018 г. ICC обявява, че е сключила обвързващо споразумение за придобиване на фирмата "Балкан Канабис" (Balkan Cannabis Corp.). Компанията твърди, че контролира в България терени от общо 15 хиляди хектара (150 000 декара) за производство и преработка на канабис, включително за медицински цели.

В съобщенето до борсата е посочено още, че "Балкан Канабис" има лицензи за отглеждане на коноп и канабис за медицински цели в България.

Кой стои зад "Балкан Канабис"

"Балкан Канабис" е регистрирана в Торонто. Основана е от черногорци, които са били в България в края на ноември 2018 г. Те се казват Стеван Тафра и Милорад Божович. Първият е изпълнителен директор, а вторият е председател на борда на компанията.

Стеван Тафра е черногорец, роден през 1989 г., завършва Международен бизнес в лондонския Regent’s College през 2013 г. и се връща да работи в семейната компания Tazex. Той основава през 2016 г. във Ванкувър листвана на канадската борса компания за коноп за индустриални и медицински цели Eviana Health Corporation, чиято основна дейност е в Сърбия. Миналия септември дял от 26% срещу 10 млн. щатски долара придоби OrganiGram Holdings. Именно от работата с Eviana на Тафра му дошла идеята и за Balkan Cannabis като една от първите подобни компании в Югоизточна Европа.

Милорад Божович завършва право в сръбския град Нови сад през 1983 г., между 1985 и 1989 г. ръководи загребската компания Jugomontaža Monting, а от 30 години работи като адвокат с частна практика в Будва, Черна гора. Той прави едно кратко професионално отклонение през 2015-2017 г., когато става председател на борда на основания през 1947 г. Икономически институт в Белград - едно от най-престижните висши училища в Сърбия. В Будва кантората му се занимава с корпоративно и право на ЕС и участва в големи проекти като магистралата Белград-Сараево и създаването на голяма индустриална зона от турски инвеститор.

Финансовият директор на компанията е британецът Лоурънс Пембъл. Той е бивш морски тюлен на британския флот с операции в Африка и Азия. След края на военната си кариера завършва Said Business School в Оксфорд и има опит на ръководни позиции във фирми, включително такива за био- и медицински технологии.

За оперативната дейност на компанията отговаря руснак с опит в банковото дело и дяловото инвестиране. Това е Андрей Контяев, възпитаник на британския Университет Уоруик и работил за отдела за дялово инвестиране на China International Capital Corporation. В Москва е работил в телеком сектора, а във Великобритания - в сектора на биотехнологиите, хазарта и блокчейн.

Приключването на сделката

След приключване на сделката цялата собственост, лицензи и активи ще преминат в ICC, която е една от големите компании в бранша за производството на канабис. Компанията съобщава, че останалите 50% от българското дружество са на "известен лидер в българската бизнес общност", но неговото име не се посочва.

В официални материали на "Балкан Канабис" се казва още, че "желаещи анонимност партньори (т.нар. silent partners), включително известни учени в аграрните среди, ще могат да работят с правителството на България за регистриране и установяване на "Балкан Кабаис" с цел развиване на проекта за канабис за медицински цели".

От "Балкан Канабис" обявяват, че "новосъздадената компания може да се появи не по-късно от март 2019 г., за да се възползва от чудесните условия в България". Дейността ѝ ще стартира през второто тримесечие на 2019 г., а през 2020-2021 г. ще последва навлизане на Западните Балкани, а след това ще има операции в Германия и Чехия.

Фирмата обявява, че има възможност за придобиване в следващите две години на още 15 хиляди хектара в България.От компанията цитират и проучване на Световната банка, в което се казва, че "32.33% от територията на България е много плодородна и представлява уникална възможност да отглеждане на коноп".

Посочва се още че "над една трета от българското население е на възраст над 55 години и резултатът е непропорционално много случаи на заболявания на напредналата възраст, включително атрит, а потреблението на медицински канабис и прилагането на продукти, извлечени от коноп, помагат да облекчаване на тези състояния".

Това засяга поне 2.3 милиона българи, обясняват от компанията.

Кои са местата в България

В презентация на фирмата като подходящи места за отглеждането на канабис за медицински цели са посочени земеделски терени на 35 км от София, които са свързани с пътя към солунското пристанище. Те са собственост на неназован български партньор в проекта.

Двамата черногорци съобщават, че при посещението си в края на миналата година в България са видели около 90 000 хектара земя и комплекс, съставен от 8 аграрни холдинга. Всеки бил със съоръжения на леката промишленост и необходимата индустриална инфраструктура като ток, вода, пътища и складове.

"Тези съоръжения лесно могат да бъдат пригодени да започнат да преработват коноп за текстилната, строителната и автомобилната индустрия. Сравнително лесно ще е инсталирането на съоръжения за производство на медицински канабис", смятат черногорците.

Тафра и Божович стигнали до заключението, че "качеството на почвата в района, както и производственана инфраструктура и научната култура в България означават, че този район може да бъде развит като най-големия производител на коноп за индустриални цели в света".

Ръст на търсенето на лекарства от канабис в Канада

Канадският пазар за канабис буквално експлодира, твърди доклад на Arcview Market Research и BDS Analytics.

През миналата година само за продукти за медицински цели от канабис те са похарчили 1.6 млрд. щатски долара - два пъти повече спрямо 2017 г.

Делът на пълнолетните, които са употребявали марихуана през последните 6 месеца на 2018 г., е достигнал 25%.

Докладът прогнозира, че през 2022 г. канадският легален пазар за канабис ще достигне 7.8 млрд. долара. В този момент Канада ще надмине щата Калифорния като най-големия подобен пазар в света, допълва изданието Vice.

Споделяне

Още от България