Каналджия твърди, че е помогнал на бойци на ИД да влязат в Европа

Екстремисти са вкарани в Европа, скрити в лодки насред сирийски бежанци, твърди ветеран каналджия в интервю за турския новинарски сайт Бъзфид Нюз, цитиран в сряда от БТА.

Според каналджията, представящ се само с името Хасан, от лятото досега той е успял да изпрати над 10 бойци на групировката "Ислямска държава" в Европа. За първи път някой твърди директно, че бойци на ИД са успели да влязат в Европа под прикритието на сирийски бежанци, отбелязва новинарският сайт.

Хасан работи като каналджия повече от 3 години. Той взима по 2500 долара за всеки бежанец, който изпраща в Европа от Турция. Тези бежанци са натоварвани на лодки до Гърция.

Хасан разказва относно бойците на ИД, които е прехвърлил в Европа, че всичките са били сирийци или иракчани, представящи се за бежанци. Според Хасан тези хора си оставали лоялни на ИД и били готови да извършат нападения в Европа. Те само чакат заповеди от ИД и тогава ще видите, казва Хасан.

Хасан е 30-годишен и по време на интервюто се представя с фалшиво име. Той е бивш чиновник и има отскоро семейство. Националността му и градът, в който работи като каналджия, не се разкриват от съображения за неговата сигурност. Поради тази причина не може да се потвърди и автентичността на историята му.

Хасан е работил като каналджия още преди избухването на войната в Сирия. Турция освен граница със Сирия има граници с Ирак и Иран и бежанците от дълго време я използват като врата за Европа, основно пътувайки по суша до Гърция и България и по вода до Гърция, Кипър и Италия.

Този бум на бежанци скочи драстично с избухването на войната в Сирия. Турция беше наводнена от над 1 милиона сирийски бежанци. По данни на европейската агенция за контрол на външните граници ФРОНТЕКС над 20 000 бежанци, много от тях сирийци, са били вкарани незаконно от Турция в Гърция, България и Кипър през първите осем месеца на настоящата година.

Каналджията Хасан разказва, че през лятото се запознал с представител на ИД, който поискал да избяга в Европа. Когато стигнал в Гърция благодарение на помощта на Хасан, той му се обадил, за да каже, че ще трябва да помогне за прехвърлянето на още хора. През следващите месеци представителят на ИД пратил на Хасан 10 клиенти, като всеки от тях платил с по 1000 долара повече от обикновената тарифа, за да пътува с лодка, натъпкана със сирйски бежанци.

Втори каналджия, този път базиран в Истанбул, твърди обаче, че планът за прекарване на бойци на ИД в Европа е невъзможен, защото накрая тези хора ще бъдат разкрити от властите, особено когато се опитват да получат убежище.

Представител на американския държавен департамент казва, че засега разузнаванията на западните страни нямат доказателства за твърденията на Хасан.

Трети каналджия в Турция смята, че Хасан действително е пратил 10 бойци на ИД от Сирия и Ирак в Европа, представящи се за сирийски бежанци. Третият каналджия разказва, че самият той е участвал в прехвърлянето на десетки предполагаеми джихадисти от ИД за Европа, но посочва, че нито един от тези хора не е признал открито пред него, че е боец от ИД. Този каналджия допълва, че пращането на бежанци в Европа е станало по-трудно благодарение на мерките, взети от турските власти.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа