Кандидат - президент обвинява Путин в укриване на сведения за терористични актове

Ирина Хакамада, една от видните представителки на руските либерални партии и кандидатка за президент, на практика обвини президента Владимир Путин и други държавни служители в укриване на сведения за действията на правителството в борбата с тероризма, предаде Асошиейтед прес.

В отворено писмо, публикувано във всички големи руски вестници, Ирина Хакамада - съпредседателка на Съюза на десните сили - заявява, че е решила да каже истината за ролята на Путин в кризата със заложниците в Москва през есента на 2002 г., съобщава Асошиейтед прес.

Тя разказва за впечатленията си от преговорите, водени от нея с чеченските терористи. Тогава тя стигнала до извода, че те не планират да взривят театъра и че руските власти не са заинтересовани да спасят всички заложници. Според нея неизбежният извод е, че този терористичен акт е помогнал да се засили античеченската истерия, да продължи войната в Чечения и да се запази високият рейтинг на президента Путин.

Лидерката на Съюза на десните сили пише също, че гражданите на Русия трябва да научат и истината за атентатите от 1999 г. срещу жилищни блокове, в които загинаха стотици.

Днес Ирина Хакамада заяви, че в отвореното писмо изразява лично мнение и никого не обвинява, предаде Интерфакс. Хакамада била учудена от факта, че при щурма на театъра на Дубровка не е оцелял нито един от терористите и упрекна властите в нежелание да извършат обективно публично разследване на трагичните събития от преди две години. Според Хакамада писмото ѝ е в отговор на молби от граждани, включително близки на пострадалите, предаде БТА.

Споделяне

Още от Свят