Кандидат-президентите в САЩ променят тактиката седмица преди изборите

Кандидат-президентите в САЩ променят тактиката седмица преди изборите

Оспорваната предизборна надпревара за президентския пост в САЩ кара кандидатите да променят тактиката си, пише американският в. "Уолстрийт джърнъл".

Хилари Клинтън и Доналд Тръмп пускат нови агитационни клипове и променят заключителните си аргументи в последната седмица преди едни от най-непредвидимите избори в съвременната история на страната, коментира изданието.

Демократката поднови нападките си срещу републиканския си съперник. В реч във Флорида тя го нарече "грубиян", който има лошо отношение към жените.

Тръмп смени фокуса си от темата за имейлите на Клинтън и се съсредоточи върху критиките срещу здравната реформа на президента Барак Обама, като на предизборен митинг в Пенсилвания обеща да работи за нейната отмяна.

Всичко това се случва в момент, когато социологическите проучвания показват, че надпреварата става все по-оспорвана.

Речта на Клинтън във Флорида е част от общите усилия на кампанията ѝ да си върне инициативата, след като ФБР обяви миналата седмица, че проучва нови електронни писма, които може да са свързани с разследването за използването на частен имейл сървър от кандидатката на демократите по времето, когато беше държавен секретар.

Нейният предизборен щаб също така заяви, че започва нова агитационна кампания в Колорадо, Вирджиния, Мичиган и Ню Мексико. Досега щабът на Клинтън не беше излъчвал предизборни клипове в последните два щата, където според проучванията тя има сериозна преднина. Към това се прибавя и разширяването на агитационната кампания в подкрепа на демократическия кандидат-президент във Флорида и Пенсилвания и излъчването на предизборни клипове за първи път в Уисконсин.

Тръмп също се опитва да разшири географски обхвата на кампанията си. След Пенсилвания той се отправи към Уисконсин, а неговият щаб каза, че добавя Мичиган и Ню Мексико към щатите, където ще излъчва предизборни телевизионни клипове. Програмата на обиколките му отразява и натиска, на който той е подложен за по-добро представяне в най-големите и оспорвани щати - милиардерът планира предизборни прояви във Флорида и Северна Каролина във вторник и сряда, отбелязва "Уолстрийт джърнъл".

Социологическите проучвания сочат, че кандидат-президентската надпревара в САЩ става все по-оспорвана, но от основно значение за победата на изборите е избирателната активност, изтъква британският в. "Гардиън". Данните от анкетите са интересни, но не са непременно показателни, защото не отразяват точно колко ще са подадените гласове. Много по-важна ще е избирателната активност, особено като се има предвид, че Клинтън и Тръмп са почти еднакво непопулярни.

Споделяне

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?