Кандидатът за комисар Нели Крус взе "поправителния изпит" в ЕП

Кандидатът за комисар Нели Крус взе "поправителния изпит" в ЕП

Холандката Нели Крус e преминалa успешно повторното си изслушване за комисар по дигиталната политика, след като преди седмица евродепутатите не останаха удовлетворени от отговорите ѝ. След този поправителен изпит десноцентристката евродепутатката Пилар Дел Кастиьо заяви, че Крус, както изглежда се е справила достатъчно добре, съобщи Euobserver в сряда.

Решението на десноцентристката кандидатка за еврокомисар Румяна Желева да оттегли своята породила доста полемики кандидатура, помогна надвисналите над цялата нова комисия облаци да се разсеят. Някои наблюдатели твърдят, че критиките към Крус са били до голяма степен политически мотивирани в момент, когато групите в ЕП си нанасят удари една на друга във връзка с излъчените кандидати за комисари, посочва изданието.

"Допълнителната среща с нея беше от полза. Крус направи по-солидни предложения и изказа по-категорични мнения", допълни Дел Кастиьо в съобщение, качено в Туитър.

Други източници на Европейската народна партия също потвърдиха, че Крус е дала съдържателни отговори по време на второто препитване. Говорителят на социалистите и демократите Тони Робинсън каза, че втората най-голяма група в ЕП също подкрепя кандидатурата на Крус.

"Не очаквам нашата група да се обяви срещу нея. Ние бяхме изненадани, че нещата не се развиха добре при първото ѝ изслушване", каза Робинсън.

Нели Крус даде неясни отговори за зададените ѝ въпроси и показа доста пропуски в познанията си, когато беше препитвана от евродепутатите миналия петък.

"Крус е доволна, че беше изслушана отново и че подчерта ангажираността си във връзка с отредения ѝ нов ресор", заяви настоящият говорител на Крус - Джонатан Тод, по повод едночасовото повторно препитване на Крус.

В досегашния състав на ЕК Крус е еврокомисар по защита на конкуренцията.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?