Кандидатите за работа в Италия ще се разпределят с жребий

Италия може да прибегне до жребия за определяне на кандидатите за работа по т.нар. имигрантски квоти, обяви Би Би Си във вторник. Причината е огромният наплив от желаещи да работят на Апенините, който надхвърля десетократно определените от отделните райони и градове свободни работни места.

Месец след като в Италия стартира надпреварата за тазгодишните имигрантски квоти, властите бяха затрупани от планина от молби, обяснява кореспондентът на Би Би Си в Рим.

Средно по 10 кандидати има за всяко от обявените 159 хиляди места и много е вероятно правителството да прибегне до лотария за разпределянето им.

Пликовете с молбите на кандидат-имигрантите все още не са отворени от италианските власти, тъй като, според условията, това може да стане едва след 14 март.

Надпреварата за разпределянето на работните места за имигранти в Италия обаче е на финала си, тъй като молби по пощите можеха да бъдат изпращани само до 24 февруари.

Двайсет и пет хиляди са местата от квотата, за които могат да кандидатстват българи, румънци, сърби, македонци и граждани на Босна и Херцеговина, казва още Би Би Си

Според медията българите обаче могат да кандидатстват и за разпределянето на други 15 хиляди места от квотата, насочени към работа като домашни помощници и болногледачи, което е на практика един от най-предпочитените сектори за източноевропейците.

Все още не се знае точният брой на кандидатите от всяка страна, подали документи чрез италианските работодатели.

Приблизителните изчисления обаче говорят, че средно по 10 души ще се конкурират за място от квотата. В някои градове като Торино и Милано, например, ще се състезават по 15 души за място.

Единствено в Неапол кандидатите за място от квотата са над 7000, което е малко под местата, дадени от правителството за цялата област Кампания.

Въпреки че италианските власти обявиха, че предимство ще имат молбите, изпратени най-рано, това няма да помогне особено в отсяването им, тъй като и така техният брой е огромен.

Много от подалите молби за място в квотата са нелегални имигранти, които искат по този начин да узаконят пребиваването си в Италия. Предполага се, че незаконно пребиваващите на Апенините българи са най-малко двойно повече от легалните български имигранти, които са 21 хиляди, уточнява Би Би Си.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?