Кандидатите за ВМЗ-Сопот станаха четирима

Удълженият срок за закупуване на документация за участие в конкурса за приватизация на ВМЗ-Сопот доведе още двама кандидати и така към станалите известни по-рано претенденти "Сейдж Консултантс" АД и ЕМКО ЕООД се прибавиха още двама. Това са русенската "Дунарит" АД и адвокат Тихомир Трендафилов, който не е ясно за кого играе, стана ясно от съобщение на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. В петък изтекоха дадените допълнителни 15 дни заради проявения по думите на шефа на агенцията Емил Караниколов интерес към дружеството от страна на израелски и руски компании.

В крайна сметка обаче кандидатите се оказаха все български фирми, като единствено зад адвоката може да се крие чуждестранен играч.

Фирма ЕМКО е собственост на бизнесмена Емилиян Гебрев. Тя ползваше складовете край севлиевското село Ловнидол, в които избухнаха взривове в края на миналата година.

Според публикации в пресата собственици на "Сейдж Консултантс" са Христо Христов и Генчо Христов. Фирмата се занимава с внос и износ на оръжия и боеприпаси.

Русенската "Дунарит" е на фирмата "Кемира" ЕООД, която се свързва с банкера Цветан Василев, който е мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка.

В следващите етапи на конкурса участниците ще трябва да подадат документи, удостоверяващи, че имат право да работят с класифицирана информация. При наличието на такива трябва да подадат документи за съответствие с предварителните квалификационни условия, издаване на сертификат и закупуване на информационен меморандум

Критериите, по които ще се оценяват офертите са размер на предлаганата от участниците покупната цена – 60%, размер на предложените от участниците инвестиции – 30%, средносписъчна численост на персонала – 10%.

Депозитът за участие в крайната фаза на конкурса е 3 млн. евро., а срокът за подаване на обвързващи оферти е 27 декември 2012 г.

Купувачът ще трябва да погаси 150 млн. лв. дългове на закъсалите машиностроителни заводи.

Споделяне

Още от Бизнес