Кандидатка за германски президент свършила платена услуга на бившата ГДР

Беате Кларсфелд

Бившата ГДР платила на Беате Кларсфелд - днес кандидат за президент на Германия, за прочутата плесница, зашлевена на канцлера Кизингер през 1968 година. Това писа в сряда германският вестник "Ди Велт", цитиран от ИТАР-ТАСС.

73-годишната журналистка и разобличител на нацистки престъпници Беате Кларсфелд се прочу в цял свят на 7 ноември 1968 г., когато публично зашлеви плесница на тогавашния канцлер Курт-Георг Кизингер, обвинявайки го за нацисткото му минало като член на Национал-социалистическата партия, работил в министерството на пропагандата на Третия райх.

По данни на "Ди Велт", действията ѝ са били платени от ГДР.

Изданието се позовава на служебна бележка, в която Алберт Норден от политбюрото на Германската единна социалистическа партия (ГЕСП) настоява седмица след шамара партийната финансова дирекция да изплати на Кларсфелд 2000 западногермански марки "за по-нататъшни инициативи".

"По съображения за сигурност официалната версия ще гласи, че тези пари ѝ се дават като хонорар за статия в списание", се казва в бележката. Няколко седмици по-късно в сп. "ГДР ревю", издавано в чужбина, наистина излиза статия, в която Кларсфелд пише за "демокрацията в ГДР" и за тогавашната ФРГ като страна, където живеят противници на демокрацията.

Самата кандидатка за висшия пост в Германия заявила пред "Ди Велт", че "няма спомен за това". След като редакцията йизпратила с факс служебни бележки на ГЕСП, Кларсфелд отговорила: "Целта ми бе да ловя нацистки престъпници, в което бях подкрепяна от САЩ, Франция, Израел и ГДР. Много е жалко, че ФРГ не събра достатъчно мъжество за това. А никога не съм работила по поръчка точно на ГДР".

През 80-те Беате Кларсфелд издирваше в Южна Америка Йозеф Менгеле - нацисткия лекар, правел експерименти върху затворници в Освиенцим. През 1983 г. тя издейства от Боливия да екстрадира във Франция бившия офицер от СС Клаус Барби, известен като "лионския палач", който бе осъден на доживотен затвор – самата журналистка смята присъдата за своя основна заслуга, посочва агенцията.

Беате и съпругът ѝ Серж Кларсфелд ръководят организацията "Синове и дъщери на депортирани френски евреи". Благодарение на двамата пред правосъдието биват изправени няколко висши нацисти; те успяват да издирят по-специално укрилия се в Сирия Алоис Брунер, отговорен за депортирането на около 128 500 евреи, и изваждат на светло спорното минало на Курт Валдхайм – генерален секретар на ООН, а после президент на Австрия, припомниха неотдавна осведомителните агенции.

Гласуването за президент в Германия ще се състои на 18 март в специално Федерално събрание, съставено от 1240 делегати. Според германската общественост Кларсфелд, издигната от партия "Левите", няма никакви шансове да надвие в борбата за поста 72-годишния правозащитник в бившата ГДР и теолог Йоахим Гаук - единен кандидат на управляващата коалиция и на опозиционни сили, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Споделяне

Още от Свят