Кандидатката на Франция Одре Азуле ще оглави ЮНЕСКО

Кандидатката на Франция Одре Азуле ще оглави ЮНЕСКО

Кандидатът на Франция Одре Азуле беше избрана в петък вечерта за следващия генерален директор на ЮНЕСКО на мястото на Ирина Бокова, съобщиха световните агенции.

Изпълнителният съвет на организацията предпочете с 30 срещу 28 гласа Азуле, която е бивш министър на културата, пред съперника ѝ от Катар Хамад бин Абдулазиз ал Кауари.

След четири кръга на гласуване в централата на организацията в Париж тя стигна до финална в петък с кандидата на Катар - Хамид бин Абдулазиз ал Кауари. Съгласно правилата за избор на този етап се допускат само първите двама по резултати и ако гласовете за тях са изравнени, се тегли жребий кой да ръководи в следващите 4 години. Жребият бе избегнат, след като Азуле събра 30 гласа, а опонентът ѝ - 28.

Катар е щедър спонсор на ЮНЕСКО, но конфликтът на държавите от Персийския залив със страната постави под сериозен въпрос шансовете на Ал Кауари. Още преди четвъртото гласуване Китай оттегли своя кандидат и подкрепи този на Египет - Мушира Хатаб, а Кайро е сред столиците, оказващи натиск над Катар.

Решението за Азуле трябва да бъде подкрепено от 195-те страни членки на ЮНЕСКО на 10 ноември.

За цялата история на ЮНЕСКО представител на Франция е избран за втори път на длъжността генерален директор. Първият французин, оглавил организацията преди повече от 50 години, е професорът по философия Рене Майо.

В годините постът е бил заеман от представители на Великобритания, Италия, САЩ, Япония и други страни.

Първоначално кандидатите за поста бяха от девет страни, като още преди първия тур на гласуването Гватемала и Ирак се отказаха от участие. В хода на следващите турове отпаднаха представителите на Азербайджан, Виетнам, Китай и Ливан. Преди днешния, финален кръг отпадна кандидатът на Египет.

Одре Азуле е родена на 4 август 1972 г. в Ла Сел-Сен-Клу, недалеч от Париж, в еврейско мароканско семейство. Нейният баща Андре Азуле е бил съветник на краля на Мароко Хасан Втори, а сега е съветник на неговия син Мохамед Шести.

През 2014 г. Одре Азуле стана съветничка на тогавашния президент Франсоа Оланд по въпросите на културата и комуникациите, а през 2016 - 2017 г. беше министър на културата в социалистическите правителства на Манюел Валс и Бернар Казньов.

Ден преди последния вот САЩ обявиха, че напускат ЮНЕСКО (реално процедурата отнема година и ще приключи в края на 2018г), а премиерът на Израел Бенямин Нетаняху съобщи, че е инструктирал външният министър на страната да подготви същата мярка заради антиизраелски пристрастия на световната организация.

Новият генерален директор наследява Ирина Бокова след броени седмици, както и една организация, в която има толкова много политика и недостиг на средства, че е доведена до състояние да се бори за съществуването си, коментира "Ройтерс".

 

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?