Каракачанов предупреди, че мигрантският натиск към България се засилва

Сн. ЕПА/БГНЕС

През последния месец се наблюдава засилване на мигрантския натиск по българско-турската граница, каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в понеделник.

Той съобщи, че за 40 дни не са допуснати на българска територия 222-ма нелегални мигранти.

Нови 100 джипа ще бъдат предоставени за охрана на границата, каза министър Каракачанов. Те ще бъдат закупени със средствата получени от ЕС. На този етап не се налага военното присъствие по границата да се увеличи.

"Но ние сме готови при необходимост, при масово появяване на големи маси емигранти. В този участък има 45-50 души от армията. Ние сме разработили планове за активизиране на до 2700 души военнослужещи с близо 500 единици техника, за да подпомогнем Гранична полиция".

Различни групи мигранти правят опити да влязат в страната ни, каза още Красимир Каракачанов, цитиран от БНР.

"Освен емигранти, които бягат от районите на военни действия в Близкия изток, имаме големи групи от хора, които идват от много по-далечни дестинации – Афганистан, Африка, който смятат, че в Европа могат да намерят по-лесен начин на живот".

В района на Малко Търново министър Каракачанов наблюдава демонстрация на 68-а бригада "Специални сили" в съвместна операция с Гранична полиция по предотвратяване на нелегално навлизане на мигранти у нас.

Споделяне

Още от България