Каракачанов прекрати съмнителна поръчка за нови самолети

Каракачанов прекрати съмнителна поръчка за нови самолети
Военният министър Красимир Каракачанов прекрати съмнителната  поръчка за покупката на четири учебни самолета за над 2.5 млн. лева. 
 
Проверка на министерството е засякла "серия нарушения в поръчката, които не могат да бъдат отстранени без да бъдат променени условията, при която е обявена процедурата". 
 
Каракачанов възложи ревизията на поръчката заради съмнения, че тя е нагласена за определен участник. Той обаче отхвърли, тези твърдения и каза, че търсените самолети се произвеждат от редица производители в различни държави.
 
За какво става въпрос?
 
Поръчката бе обявена преди повече от два месеца и е за четири учебни самолета и симулатор. МО планира да сключи рамково споразумение за 48 месеца, в рамките на което да бъдат и обучени 4 инструктори и 20 инженери.
 
Електронното издание frognews.bg съобщи, позовавайки се на собствени източници, че е нагласена.
 
Техническите спецификации отговаряли само на един конкретен модел самолет.
 
Какво е установила проверката?
 
Проверката на МО е установила, че в поръчката не е уточнено кога трябва да са произведени  самолетите. Заради това някои участници могат да предложат нови самолети, но произведени много преди датата на поръчката, а други да предложат новопроизведени самолети или самолети, които ще се произведат след датата на поръчката.
 
Според МО неуточнените изисквания може да доведе до неравнопоставеност на участниците.  
 
Освен това са засечение и неточности в техническата спецификация. Не са дефинирани понятия като  "основни елементи от сложния пилотаж“ и категория "aerobatic (acrobatic)“. 
 
Така Министерството на отбраната не потвърждава съмненията около поръчката, но я прекратява заради пропуски при провеждането ѝ. 
 
За подобни практика в МО отдавна има съмнения. Прокуратурата обаче е проверила почти всички големи сделки на ведомството, но така ѝ не е установила някакви значителни нередности.
 
Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?