Касов бон сменя билета за автобуса

Касов бон ще смени билета за автобуса. Това решиха депутатите с приемането на първо четене на промени в Закона за автомобилните превози.

Билетите за превози ще се издават от фискални устройства по реда на Наредба номер номер 18 от 2006 г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства, гласи спорният текст.

 

Целта е да се избегне укриването на данъци и да се увеличат постъпленията в бюджета, са мотивите на правителството за промените.

 

Касовите апарати на рейсовете ще бъдат свързани с Националната агенция по приходите. Фискалният бон ще съдържа информация с името и адреса на превозвача, маршрута на превозното средство, номера на документа и датата на издаване, решиха депутатите.

 

Изискванията ще важат за градските, междуградските и международните линии. Това означава допълнителни разходи за фирмите, свързани с монтирането на фискални устройства във всяко превозно средство. Най-вероятно новите изисквания ще се отразят на джоба на българина, защото се очаква цената за пътуване да бъде повишена заради купуване на новата техника.

 

Промените облагодетелстват големите фирми в бранша и ще създадат много проблеми на малките, каза Петър Мутафчиев от БСП. Колегата му Румен Такоров нарече законопроектът “лобистки”.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?