КАТ започва масови проверки за правоспособност и алкохол по Великден

80 столични катаджии ще осигуряват "зелена вълна" за излизащите от града в петък

КАТ започва масови проверки за правоспособност и алкохол по Великден

Масови проверки за шофиране без книжка и след употреба на алкохол започва МВР покрай Великден, обяви в сряда шефът на "Охранителна полиция" Милчо Енев по време на специална пресконференция.

Тъй като по данни на вътрешното ведомство двете основни причини за инциденти по празниците са струпването на хора в и около храмовете, както и засиленият трафик по пътищата, от полицията планират засилено присъствие на униформени по възлови места като кръстовища, изходите на градовете или около места, където има ремонтни дейности.

За удобството на столичани, които ще тръгнат към родните си места в петък, пък ще се грижат 80 катаджии, които по думите на шефа на КАТ-София Богдан Милчев, ще осигурят "зелена вълна" към всички основни изходи от града, така че да не се образуват обичайните километрични задръствания.

Засилен трафик се очаква по пътя за Кулата, на "Дунав мост" и в района между Стара Загора и Бургас. Освен за употреба на алкохол и правоспособност, полицията ще следи и за неправилно изпреварване и превишена скорост. Сериозно внимание ще се обръща и на мотоциклетистите, които също създават много рискове по пътищата.


Полицията вече е проверила над 1300 църкви и параклиси за безопасна евакуация и безопасно пребиваване. Установените нарушения не са тежки, но са направени 583 писмени разпореждания, основно свързани с противопожарната дейност.

По време на великденските празници и Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" ще засили превантивния контрол на превозите на пътници с автобуси и таксиметрови автомобили, съобщиха и от транспортното ведомство.

В дните между 12 и 16 април са планирани проверки на автогари, ж.п. гари, аерогари и други места, където се очаква най-голям брой пътници. За да се ограничи сивият сектор в автомобилния транспорт, от сряда до края на месеца инспекторите на агенцията ще извършват и специализирани проверки за нерегламентирани превози на пътници.

Екипи на агенцията ще участват и в контрола за спазването на забраната за движение на товарни автомобили. Ограничението е въведено за периода от 12 април до 30 септември в интервала от 16.00 до 22.00 часа за последния работен ден от седмицата или предпразничен ден, както и за последния почивен от седмицата или празничен ден.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?