Категорийни работници са осигурявани на минимални суми и намален работен ден

Сн. БГНЕС

Много категорийни работници, работещи в тежки условия, са осигурявани на минимален доход и на намален работен ден, заради което натрупаните по партидите им в професионалните фондове суми са малки. За това сигнализираха представители на фондовете по време на семинар за пенсионните промени.

В същото време същите хора са с много високи пенсии от НОИ, много често над максималната пенсия, не само по линия на превърнатия стаж, но и с много високи индивидуални коефициенти. Това означава, че има много сериозно разминаване между дохода, върху който са превеждани осигурителните вноски в професионалните фондове и дохода, от който е изчислена държавата им пенсията.

Бившият социален министър и управител на НОИ Йордан Христосков коментира, че причините могат да се търсят в представянето на фалшиви документи или в това, че работодатели декларират начислени високи осигуровки, които не са платени.

От частните пенсионни дружества се оплакаха от нередовното и забавено превеждане на осигурителни вноски за универсалните пенсионни фондове и професионалните пенсионни
фондове. По думите им това е проблем, за който се премълчава.

Между 65 и 75 на сто са осигурените с редовно преведени осигурителни вноски в универсалните пенсионни фондове, отчетоха от дружествата.

Под пет процента от осигуряващите се за втора пенсия в универсални пенсионни фондове ще направят избор да прехвърлят партидите си в НОИ, прогнозира председателят на Управителния съвет на Института за пазарна икономика Красен Станчев като се позова на данни на изследване на Алфа рисърч.

По думите му това ще са хората, които нямат големи натрупвания и търсят по-висока пенсия
от НОИ.

В дългосрочен план ефектът от правото на избор ще е негативен, тъй като товари системата с повече обещания, коментира Станчев.

Споделяне

Още от България