Като малък папа Франциск искал да стане касапин

Като малък папа Франциск искал да стане касапин

"Ще ви разкрия една тайна. Мъничка тайна. Когато бях на 4 години, веднъж ме попитаха какъв искам да стана, когато порасна, и аз отговорих: "Касапин!", разказа папа Франциск в интервю за холандския вестник "Улични новини" (Straatnieuws), списван от и за бездомници.

Запитан дали някога като малък си е мечтал да стане папа, той си припомня, че често излизал с майка си и баба си до близкия пазар, защото в квартала, в който е израснал, нямало магазини.

Изданието припомня, че аржентинецът, който е първият папа извън Европа от 1300 години насам, често коментира, че църквата трябва да живее много по-скромно и да работи за бедните.

Франциск се отказа от апартаментите за Светия отец във Ватикана и живее в малко жилище в къща за гости. Пред вестника папата споделя още, че "просто заради начина ми на мислене" не би могъл да живее в апартаментите, които определя като просторни, но не и луксозни.

"Това би означавало да съм изолиран... новото място ми подхожда повече, защото се чувствам свободен", добавя той. Според него сегашният му начин на живот го кара да се чувства по-малко пленник в "златна клетка".

"Липсва ми улицата", казва още Франциск, но отказва предложението да излязат навън да хапнат пица. "Бих искал, но не мога да го направя. В момента, в който изляза, и тълпата се струпва около мен."

Повечето отговори на Светия отец са косвен отзвук на скандала "Ватилийкс 2", предизвикан от огласяването в италиански медии на поверителни документи за финансовото и имотно състояние на Римокатолическата църква, които бяха превърнати в току-що издадени отделни книги на двама италиански разследващи журналисти.

"Имотите на Църквата са многобройни, но те служат за поддръжка на нейните структури и на редица дейности, като болници и училища, в нуждаещи се страни. Ако направим каталог на имотите, (хората) ще си помислят: Църквата е много богата. Когато обаче е сключен конкордатът (споразумението) с Италия през 1929 година относно римския въпрос (за статута на Светия престол), италианското правителство по онова време (оглавявано от Бенито Мусолини) е предложило на Църквата огромен парк в Рим. Тогавашният папа Пий Единадесети казал: Не, искам само половин квадратен километър, за да гарантирам независимостта на Църквата. Този принцип важи и до днес", посочва Франциск.

"Що се отнася до "съкровищата на Църквата", те не са нейни, а принадлежат на човечеството. Например, ако аз утре кажа (скулптурата) Пиета на Микеланджело да бъде продадена на търг, това не може да стане, защото тя не е собственост на Църквата. Тя се намира в църква (базиликата "Свети Петър" във Ватикана), но е на цялото човечество. Това важи за всички съкровища на Църквата", допълва понтификът.

"Започнахме да продаваме подаръци и други неща, които ми се поднасят. Постъпленията отиват при монсиньор Крайевски, който е моят елемозинарий (предстоятел на Службата за апостолическа милостиня, наричана още Апостолическа елемозинария). Освен това имаме и благотворителна лотария. Някои автомобили бяха продадени или разиграни на лотарията, а приходите се използват за бедните. Има неща, които могат да се продават и те ще бъдат продадени," заявява папата пред холандския вестник.

Това изявление бе допълнено с цитат от традиционната проповед, която Франциск произнася рано всяка сутрин на молитвата в личната си капела, в присъствието на тесен кръг от негови приближени и малцина гости, които с години чакат ред.

"В Църквата има някои, които вместо да ѝ служат се възползват от нея - кариеристи, пристрастени към парите. Колко такива свещенослужители видяхме. Тъжно е да го кажем, нали? Бог да ни пази от съблазънта на двуликия живот - правя се, че служа, а си служа с другите. От нас се иска да се поставим в служба, но някои са постигнали даден статус и спокойно си живеят в безчестие като фарисеите в евангелието," са цитираните слова на папата, очевидно насочени към висши духовници, които според разкритията живеят в охолство.

Споделяне

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?