Като не се справи с митниците, Кирил Желев бе повишен в зам.-финансов министър

Митничарят с дълъг стаж Павел Тонев оглавява агенцията, негови колеги скочиха срещу назначението

Кирил Желев

Със заповед на министър-председателя Пламен Орешарски Кирил Желев е назначен за заместник-министър на финансите, съобщиха от правителствената информационна служба в понеделник.

Два месеца - от 2 септември - Кирил Желев беше директор на Агенция "Митници", за което време не успя да се сдобие със заместници и да подобри работата във ведомството, сочена като незадоволителна от БСП от опозиционната ѝ битност допреди половин година.

Митниците продължиха да си работят при Желев както си знаят, а единственият наследен от него зам.-директор - Николай Попов - продължава да е без допуск до класифицирана информация, въпреки че оглавява ресора митническо разследване и разузнаване.

Кирил Желев оглави митниците след дългото боледуване на предишния директор Ваньо Танов, като назначаването му бе по настояване на БСП, защото той е дългогодишен кадър на "Позитано" 20, бил е ковчежник на партията, депутат в няколко парламента. Той бе зам.-финансов министър и по времето на тройната коалиция.

Веднага след съобщението за повишаването на Желев дойде и ново - за директор на Агенция "Митници" финансовият министър Петър Чобанов е назначил Павел Тонев.

Тонев е от системата на митниците, където работи от 1991 г. до 2009 г. Последователно е заемал длъжностите митнически инспектор, главен митнически инспектор, началник на отдел, заместник-началник на митница, началник на митница и началник на Регионална митническа дирекция (РМД) Пловдив. Напуска митниците след като Ваньо Танов предприема промени в структурата на ведомството и съкращава някои от районните дирекции.

В последните четири години се занимава с това, което прави всеки излязъл от системата митнически служител - консултантска дейност в сферата на митническото и акцизното законодателство.

Часове преди назначението на Тонев (в неделя вечерта - бел. ред.) в редакцията на Mediapool се получи анонимно писмо с копие до главния прокурор и вътрешния министър, в което Тонев е обвиняван в тежки нарушения от времето, когато е бил шеф на РМД Пловдив.

В писмото се твърдеше, че е подписано от половината състав на митница Пловдив, а останалите митнически служители не го подписали, защото са били в почивка. Цитира се публикация на сайта Obshtestvo.net от същия ден, в която обстойно се обясняват какви тежки митнически нарушения са извършвани в РМД Пловдив по времето на Тонев и които са документирани от проверки на икономическата полиция.

В публикацията са представени и факсимилета на документи, показващи и конфликт на интереси на Тонев по времето, когато е бил шеф на РМД.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?