Като премиер някогашният монарх проигра симпатиите на българите

"Рогът на изобилието се оказа празен" - така е озаглавена голяма статия в днешния брой на германския всекидневник Зюддойче цайтунг, посветена на България. Подзаглавието е "Защо като премиер някогашният монарх проигра симпатиите на хората".

Авторът, който е посетил град Севлиево и е разговарял с неговия кмет Йовко Йовков, коментира икономическото положение в страната. Той посочва, че наред с Румъния, България, със средна месечна заплата 150 евро, и безработица, макар и намаляла, около 17 процента, ще бъде най-бедната страна-членка на ЕС.

Безработицата в страната за 9-те месеца на годината е 12,91 на сто, а не 17 на сто, както пише германският всекидневник "Зюддойче цайтунг", контрираха от Министерството на труда и социалната политика в София. През август безработицата в България е 11,94 на сто, а през септември - 11,74 на сто. В съобщението се посочва още, че в момента безработицата у нас е по-ниска отколкото в някои страни-членки на Европейския съюз. По този показател България изпреварва страни като Полша, където безработицата е 18,8 на сто, Словакия - 15,9 на сто и се доближава до Литва - 11,3 на сто и Естония - 11 на сто.

Най-могъщият човек в страната, някогашният цар и настоящ премиер, бе обещал да подобри положението на народа за 800 дни, когато дойде на власт през 2001 година, припомня германският журналист.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?