Пак скандал около Руската църква

Казашка паравоенна организация в София ще брани Отечеството, но не казва кое

В криптата на Руската църква в столицата е била учредена казашка организация с център София. Гласност на събитието даде преподавателят по философия в СУ "Св. Климент Охридски" и специалист по християнската етика и религия, както и енориаш в църквата проф. Калин Янакиев пред Нова телевизия.

Според проф. Янакиев в устава на организацията било записано, че "тя организира донаборна подготовка на младежи, шефство на подразделения на руската армия, политическа и обществена дейност в страната".

Членовете на организацията, сред които имало и български граждани, се заклевали да служат на отечеството, но проф. Янакиев запита за кое отечество става дума.

Като още по-скандално той определи изказването на преднастоятеля на църквата игумен Филип на събиране на 8 септември, на което е присъствал и лидерът на БСП Сергей Станишев. Тогава отец Филип Василцев прогласил, че има една единна православна държава. Това е теза, която никак не е чужда на църковния клир в Москва, особено след като начело на Руската православна църква застана патриарх Кирил.

Ние, енориашите - и българи, и руснаци, настояваме българските институции да си свършат работата и да бъде отзован този човек (отец Филип - бел. ред.), който нарушава конституцията и законите на нашата страна, призова проф. Калин Янакиев.

Впрочем подробности за странната организация съобщава сайтът за православна култура "Двери на православието" още на 20 септември, като се позовава на известие на самата Руска църква.

След Русия и Украйна казачеството се настанява и в България

Новата организация ще е част от Всевеликата Донска войска (Всевеликое войско донское), едно от многобройните руски казашки общества, действащи в Русия, Украйна и други места.

Българският филиал на организацията ще носи името на св. Пантелеймон. Инициатор за създаването на казашката група е предстоятелят на руската църква игумен Филип, който е изпратил молба за това до Московска патриаршия.

Пристигането на отец Филип, който смени предишния настоятел, опъна отношенията между църквата и енориашите българи поради явното желание на игумена да затвори църквата за православни, които не са в лоното на Руската православна църква (РПЦ).

За учредяването на казашката организация от Русия са пристигнали представителите на Синодалния комитет на РПЦ за взаимодействие с казачеството: протойерей Игор Покровски, зам.-председател на комитета, и свещеник Тимофей Чайкин, ръководител на отдела по взаимодействие с казашките общества и обществени обединения, пише още Двери на православието.

На специална церемония желаещите да влязат в казашката организация мъже са дали клетва с вяра и истина да служат на Отечеството, на Православната църква, на честното казачество, свято да пазят добрите казашки традиции и обичаи. В криптата на руската църква тържествено е било внесено българското знаме и е прозвучал българският химн.

На церемонията е бил избран есаул (заместник), който ще ръководи местната организация, докато бъде избран атаман.

За духовен наставник на софийската казашка организация е избран игумен Филип.

Казаците като руски "масони"

Двери на православието пояснява, че инициативата за създаване на казашката организация е руска "реплика" на модерната тенденция у нас да се създават различни общества с религиозен и военен привкус като тамплиери, архонти, рицари от различни ордени и др., които претендират да са "пазители на Църквата, вярата, традициите".

В редовете на софийските казаци са влезли вече печално известните охранители на предстоятеля отец Филип, които пазят духовника от енориашите на храма.

Самият проф. Янакиев коментира пред Нова телевизия, че "произведените" казаци приличат на обикновени мутри и разказа, като показа и снимки, как на службите напоследък зад него или зад други от българите демонстративно заставал някой доста едър младеж от тях.

В Русия в момента има голям разцвет на казашки организации - това са военизирани граждански обединения, които претендират за връзка с казаците от досъветска Русия и Украйна. Съществуват различни казашки организации, част от които си оспорват взаимно легитимността, а други са тясно свързани с руското правителство.

Организацията Всевелика Донска войска е създадена през 1996 г. и уставът ѝ е утвърден от президента на Русия. В нея влизат 135 000 казаци. Има представителства на организацията и в други страни, като в редиците ѝ влизат потомци на казаците от Русия и Украйна.

Основната дейност на организацията е насочена към "възраждане на казачеството, духовното и патриотичното възпитание на младите казаци, работа "за благото на Велика Русия“.

Двери на православието продължава, че учредяването на казашка организация към храма в София е поставило нащрек енориашите към църквата, "тъй като е известно, че казаците са военизирана организация (както показва и името на конкретното обединение)".

"Не е ясно, защо се налага в столицата на България да се създава структура, която ще работи за благото на "Велика Русия“. Досега казаците в руската църква в София служеха за охрана и респектиране на богомолците, сега, след като те са се заклели във вярност да служат на Отечеството (не се казва кое), на честното казачество и да отстояват интересите на Велика Русия, не е чудно, че българите, посещаващи руския храм, се чувстват некомфортно", посочва Двери на православието.

"Учредяването на военизирана структура към руската църква в София може да се приеме като пореден знак към богомолците с български произход, че са нежелани в този храм и игумен Филип няма да се спре пред нищо, за да прочисти повереното му подворие не само на етнически принцип, но и от всички инакомислещи руснаци", посочва сайтът.

Споделяне

Още от България