Кения е на път да се сдобие с двама президенти

Ухуру Кениата положи във вторник клетва за втори петгодишен мандат като президент на Кения

Ухуру Кениата положи във вторник клетва за втори петгодишен мандат като президент на Кения, предадоха световните агенции. Церемонията се състоя на голям стадион в столицата Найроби. Кениата бе приветстван от 60 000 поддръжници. На събитието присъстваха 13 държавни и правителствени ръководители, сред които и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху.


Часове след встъпването в длъжност на Ухуру Кениата като президент на Кения водачът на опозицията Рейла Одинга заяви, че на 12 декември и той ще положи клетва като държавен глава, предаде Франс прес.

"Ще положа клетва, тъй като съм легитимният президент", каза Одинга пред няколкостотин привърженици, събрали се на улица в югоизточен район на столицата Найроби, и сравни бъдещата церемония с встъпването в длъжност миналата седмица на новия президент на Зимбабве Емерсън Мнангагва след принудителното оттегляне на Робърт Мугабе.

 

Опозицията призова за мирна демонстрация днес в памет на десетките убити от полицията и от кенийски милиции по време на протестите срещу повтарянето на изборите в Кения. Демонстрантите се опитаха да влязат на стадиона, докато се провеждаше церемонията по встъпване в длъжност на Кениата, и се наложи намесата на полицията, която използва срещу тях сълзотворен газ.

Кризата в Кения започна, когато Върховният съд отхвърли резултатите от изборите през август, спечелени от Кениата. Аргументът беше, че е имало нередности по време на изборния процес. Насрочена беше втора дата за вота и той се състоя на 26 октомври, но беше бойкотиран от опозицията. Избирателната активност бе ниска и Кениата спечели с 98 процента от гласовете. Неговите опоненти нарекоха повторния вот "измама".

Споделяне

Още от Свят