Кери призова за максимални усилия от всички за импулс на сирийските мирни преговори

Кери призова за максимални усилия от всички за импулс на сирийските мирни преговори

Държавният секретар на САЩ Джон Кери призова всички участници в сирийския мирен процес да положат максимални усилия за поддържане на примирието и за придаване на импулс на мирните преговори, предаде Ройтерс.


Кери говори след срещата си с външните министри на страните от Съвета за сътрудничество на арабските държави от Залива, състояла се в Манама - столицата на Бахрейн.

По-рано вчера специалният представител на генералния секретар на ООН за Сирия Стафан де Мистура потвърди, че новият кръг от междусирийския мирен диалог ще започне както е предвидено на 13 април, като основното внимание на участниците в него ще бъде насочено към политическия преход в тази арабска страна.

Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков каза на редовния си брифинг за журналисти в Москва вчера, че режимът на прекратяване на огъня като цяло се спазва в повечето провинции на Сирия. Той добави, че въпреки отделни нарушения и престрелки в районите на примирието, през последните седмици се наблюдава съществено намаление на броя им. Конашенков отново подчерта, че руската авиация не нанася удари по опозиционни формирования, заявили, че прекратяват огъня и предоставили данни за своето разположение в американския или в руския център по примирието.

Междувременно ТАСС съобщи, че почти 150 работници от циментовия завод край Дамаск от общо 340, които бяха взети за заложници от терористичната групировка "Ислямска държава", са успели да избягат и са се спасили. За това е съобщил сателитния тв канал "Ал Маядин".


Агенция Ройтерс съобщи, позовавайки се на сирийски военни, че "Ислямска държава" е избила 175 работници, отвлечени от циментовия завод в град Думейр.

Над 300 души бяха похитени вчера при нападение на джихадистите срещу завода "Бадиа исминт" в района на Абу Шамат. Според очевидци, цитирани от сирийската агенция САНА, терористите качили заложниците на автобуси и ги закарали в своята база в Тел Даква. Именно от тази база ИД извършва набези срещу района Източна Гута край столицата Дамаск.

Вчера жителите на планинския район Джейруд, намиращ се по пътя към базата, са укрили 106 работници от китайския завод, успели да избягат от плен на ИД. Не е потвърдена информацията, че сред тях има и китайски специалисти.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?