Кери се впечатли от жълтите павета на София

"Атака" организира протест срещу американския държавен секретар

Жълтите павета в центъра на София са впечатлили силно американския държавен секретар Джон Кери по време на кратка разходка по ларгото на столицата в рамките на работното му посещение у нас.

Кери измина пеш разстоянието от сградата на президентството до тази на правителството в компанията на посланика на САЩ в София Марси Рийс, българския външен министър Даниел Митов, по чиято покана е у нас, и българския посланик във Вашингтон Елена Поптодорова.

Жълтите павета провокираха спомените на държавния секретар за книгата "Магьосникът от Оз" на Лиман Франк Баум и сцената, в която малката Дороти, след като торнадо отнася къщата ѝ във вълшебната страна Оз, открива път, направен от жълти павета, водещ до двореца на магьосника, предаде БГНЕС. По този път тя намира много верни другари, сред които са Тенекиеният човек, Страхливият лъв и Плашилото, които ѝ помагат да се върне у дома.

Посещението на Кери бе съпътствано с протести, единият от които бе организиран от "Атака". Нейният депутат Десислав Чуколов каза, че демонстрацията е срещу политиката на САЩ.

"Ние сме българи и протестираме срещу тази зависимост, която България има към САЩ. Става въпрос, че сме против това българската държава да бъде използвана за площадка за нападение срещу Русия. Ние сме против това българската държава да подпише това трансатлантическо търговско споразумение, което ще направи държавата ни зависима от транснационалните компании. Ние сме срещу това тук да се добива шистов газ в България", заяви Чукулов.

Държавният секретар на САЩ обаче не може да види протестиращите, някои от които носеха плакати "Кери, върви си вкъщи", тъй като центърът на София бе отцепен и бе спряно движението на автомобили и хора.

Визитата протече при засилени мерки за сигурност, по пътя на американската делегация на всеки метър имаше полицаи, а по покривите на сградите - снайперисти.

На хората, които живеят в сградите, разположени по пътя на делегацията от летище София към центъра по бул. "Цариградксо шосе", бе наредено да не отварят прозорците си за 24 часа заради посещението. Призивът на МВР, закачен по входовете под формата на анонимна бележка, възмути столичани и породи недоволство в социалната мрежа.

Споделяне

Още по темата

Още от България