Киев и Москва ще се съдят заради проблемите с газа

Киев и Москва ще се съдят заради проблемите с газа

Спорът между Украйна и Русия за доставките на газ може да стигне до съд. Напрежението между двете страни рискува да се превърне в търговска война, след като те не се разбраха за параметрите на нов газов договор. "Газпром" поиска по-висока цена за газа, Украйна възрази, че това ще се отрази на транзитните такси, които ще увеличи в отговор. Едностранно Русия спря газа за Украйна на 1 януари, когато изтече действащият договор. Последва намаление на количествата, транзитирани през украинска територия за ред съседни страни от Европа.

Председателят на ръководството на "Газпром" Алексей Милер обяви в неделя, че руският президент Дмитрий Медведев е одобрил да се заведе съдебен иск срещу украинската компания "Нафтогаз", предаде ББС. Според Милер "Газпром" смята да подаде иска в Международния арбитраж в Стокхолм, който да задължи компанията "Нафтогаз Украйна" да осигури транзита на руски газ за Европа през украинската територия.

Според цитираното от РИА Новости изявление на Милер, "в рамките на иска "Газпром" ще помоли съда да наложи в максимално кратки срокове обезпечителни мерки, забраняващи на "Нафтога" да предприема каквито и да било действия по съкращаването на транзита на руски газ за Европа".

В събота стана известно, че два иска срещу "Нафтогаз" ще подаде в съда в Стокхолм и компанията посредник "РосУкрЕнерго". Намерението за завеждане на дело потвърди пред "Интерфакс" прессекретарят на посредника Андрей Кнутов. По думите му предмет на исковете ще бъде дългът от 614 млн. долара за доставен газ. Ищците също ще настояват "Нафтогаз" да бъде задължена да обезпечи транзита.

Краткият коментар от страна на "Нафтогаз" бе, че право на "Газпром" и на "РосУкрЕнерго" е да се обърнат към съда. "В момента повече заинтересован от транзита е "Газпром", а не ние", каза прессекретарят на "Нафтогаз" Валентин Землянский.

В събота представителите на "Газпром" отново обвиниха украинската страна, че сама е напуснала преговорите и използва проблемите с доставките за "полотически игри".

"Не ние, а Украйна се занимава с шантаж на Русия и Европа. Създава се впечатлението, че те мислят за собствената си страна, а всъщност само играят политически игри. Газовата криза се използва за политически цели на техния президент и на министър-председателя им", коментира зам.-председателят на "Газпром" Александър Медведев.

Предстовителите на "Нафтогаз" обявиха, че засега нямат намерение да отидат в Москва за подновяване на преговорите за доставки на газ.

Според украинската държавна газова компания транзитът за страните, за който бе съобщено, че е бил нарушен още в петък, е в рамките на нормалното. Компанията заяви, че намалението на доставките за Румъния е било временно и по "технически причини". В събота Румъния предупреди, че ако конфликтът между Русия и Украйна не бъде разрешен, това ще има тежки последици за Европейския съюз.

По същото време и Полша и Унгария съобщиха, че са регистрирали спад в доставките на газ. В събота и у нас "Булгаргаз" регистрира с 15% по-ниски доставки. Като председател на ЕС, Чехия поиска незабавно и в пълен обем възстановяване на доставките на газ за страните от съюза.

В неделя изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов съобщи, че "засега се справяме с положението благодарение на запасите на газ в хранилището в Чирен". Той посочи, че намалението на
подаването на руски газ е сериозно, но със запасите в Чирен то е в рамките на 10-15%.

Гогов отказа да прогнозира как ще се развият нещата с подаването на газ.

Обходни маневри

Вицепрезидентът на "Газпром" Александър Медведев каза в интервю за ББС, че руският газов монополист не може повече да зависи от Украйна и търси алтернативни възможности за транзит, като се надява на подкрепа от ЕС. Според Медведев проблемите са създавани от Украйна, а не от компанията му.

Алтернативите, за които спомена Медведев, могат да са две - газопроводите "Северен поток" и Южен поток". Според разчетите първият трябва да мине по дъното на Балтийско море, а вторият - по черноморското дъно. Засега обаче реализацията на "Северния поток" се сблъсква със съпротивата на редица европейски страни, които се страхуват от влиянието му върху околната среда. Според анализатори сегашният спор между Украйна и Русия може значително да укрепи позициите на Москва в полза на тръбопровода.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?