Киев и сепаратистите се споразумяха за изтегляне на войски и техника от райони в Източна Украйна

Киев и сепаратистите се споразумяха за изтегляне на войски и техника от райони в Източна Украйна

Представители на украинската държава и на сепаратистките бунтовници се договориха да изтеглят войски и бойна техника от редица райони в Източна Украйна в опит да заздравят крехкото примирие, предаде Асошиейтед прес.

Дария Олифер, говорителка на бившия президент Леонид Кучма, който представлява Украйна в Контактната група, заяви, че подписаното в беларуската столица Минск споразумение засяга три конкретни района и за спазването му ще следят наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Споразумението е подписано от Кучма, руския представител Борис Гризлов и пратеника на ОССЕ Мартин Сайдик. Представители на бунтовниците в Контактната група заявили, че сепаратистките лидери в Донецка и Луганска област ще спазят споразумението.

"Този документ има за цел да деескалира ситуацията при линията на съприкосновение и ефективно създава условия за предотвратяване на употребата на огнестрелни оръжия.

Прилагането му в тези три района ще позволи да се изготвят подходи към възможно разделяне на силите по цялата линия на съприкосновение", каза Олифер.

Споразумението предвижда изтеглянето на силите от фронтовата линия да започне, след като примирието бъде спазено на всички участъци в продължение на седем денонощия.

Споделяне

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?