Киев заяви, че е отблъснал бунтовническа атака и осъди опасната ескалация на напрежението

Киев заяви, че е отблъснал бунтовническа атака и осъди опасната ескалация на напрежението

Украинските власти заявиха, че през нощта са отблъснали нападение на бунтовнически танкове в проруската сепаратистка източна част на страната, предаде Франс прес. Загинали са един войник и един цивилен, съобщават властите в Киев. Те осъдиха ескалацията, която според тях подкопава прилагането на споразумението от Минск.

Украинското министерство на отбраната заяви, че около 200 бунтовници, подкрепяни от десетина танка, са нападнали през нощта град Старогнативка (на руски Старогнатовка).

Градът е разположен на половината път между бастиона на сепаратистите Донецк и пристанище Мариупол. Мариупол е последният голям град в зоната на конфликта, останал под контрола на украинските власти.

Това е било най-тежкото артилерийско нападение по правителствени позиции от няколко месеца, отбелязва Ройтерс. Украинската армия заяви, че е отблъснала нападението с помощта на артилерия и "заемайки стратегически възвишения", които са били под контрола на бунтовниците. Седем войници са били ранени.

Украинският президент Петро Порошенко свика заседание с участието на министъра на отбраната и началника на генералния щаб на украинската армия.

На външния министър Павло Климкин е било възложено да информира международната общност за ескалацията в Донбас и заплахата за мирния процес, се съобщава в изявление на министерството.

24 часа по-рано при палеж в Донецк бяха унищожени няколко бронирани коли на ОССЕ.

Споделяне

Още от Европа

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?