Ким Чен Ир произведе в генерали сина и сестра си

Ким Чен Ир произведе в генерали сина и сестра си

Лидерът на комунистическа Северна Корея Ким Чен Ир издаде укази за произвеждане в чин генерал на най-малкия си син Ким Чен Ун и сестра си Ким Ген Хи, съобщи във вторник севернокорейската държавна телевизия. Повишението на двамата се разглежда като знак за начало на процеса по предаване на властта в изолираната държава.

По време на голямата партийна конференция на управляващата Трудова партия на Корея, 68-годишният Ким Чен Ир бе преназначен за лидер, но държавната телевизия обяви, че в страната е започнало ”решително развитие”.

Най-голямото партийно събрание се провежда на фона на слуховете, че сегашният вожд се опитва да циментира властта на фамилната си династия, като посочи своя син за наследник. Освен Чен Ун и Ген Хи в генерали са произведени още четирима души.

Това бе и първия път, в който държавните медии назоваха Ким Чен Ун по име, но без да го идентифицират като син на лидера

Предполага се, че Ким Чен Ун е роден през 1983 или 1984 г., но за него се знае твърде малко, пише Ройтерс. Той се смята за най-малкия син на лидера на КНДР и е учил в Швейцария, както и във военния университет в Пхенян.

Предполага се, че през 2008 г. Ким Чен Ир е прекарал инсулт, но въпреки влошеното му здравословно състояние той не се оттегли от ръководните постове. Според наблюдатели това се дължи на факта, че смята Ким Чен Ун за прекалено млад и неопитен, за да поеме властта. 

Столицата на Северна Корея бе в празнично украсена с плакати и лозунги по случай партийното събрание.

Според експерти събитието с генералското звание и оповестеното име на Ким Чен Ун е ясен знак, че той ще наследи властта.

Очаква се той да поеме и военни длъжности като командир на армията, състояща се от 1.2 милиона войници.

Тайнствеността, която съпровожда процеса на трансформация на властта, е типична за комунистическата държава и напомня начина, по който бе издигнат самият Ким Чен Ир. Той бе на 32 години, когато през 1973 г. получи поста на втори човек в Трудовата партия, което бе ключова стъпка към поемането на властта от баща му Ким Ир Сен.

На следващата година той бе официално предложен за бъдещ ръководител, но държавните медии не разкриха това на външния свят до партийния форум през 1980 г.

Ким Чен Ир зае висшия пост през 1994 г., когато баща му почина от инфаркт.

В момента не е ясно какъв партиен пост може да бъде даден на Ким Чен Ун. Предполага се, че ще му бъде възложено да надзирава партийните членове и да посочва висшите партийни, правителствени и военни назначения – длъжност, която заемаше баща му преди 37 години, отбелязва АП.

Младият Ким обаче може и да няма 20 години да тренира за висшия пост, както имаше баща му.

Твърди се, че Ким Чен Ир страда от диабет и проблеми с бъбреците, както и че е прекарал инсулт през 2008 г. Това поражда съмнения, че ако не бъде посочен наследник, са възможни нестабилност и вероятни битки за властта в страната, която разполага с ядрено оръжие.

Ким Чен Ир има още двама синове, но се смята, че Ким Чен Ун му е най-любим. Той обаче е твърде млад и неопитен, затова най-вероятно сестрата на Ким Чен Ир ще е натоварена с евентуалното предаване на властта, посочват експерти.

Ким Ген Хи е на 64 години и в официалното съобщение за генералските назначения името ѝ бе посочено преди това на Ким Чен Ун.

Анализатори смятат, че тя ще играе ролята на координатор, за да се гарантира гладкото унаследяване на властта в рамките на фамилията.

Според неофициална информация, Чан Сон Тхек, съпруг на сестрата на севернокорейския лидер, фактически е ръководил страната по време на болестта на Ким Чен Ир.

Кърт Кембъл, помощник-държавен секретар на САЩ, коментира, че САЩ "внимателно наблюдават развитието в Северна Корея" и че контактуват със съюзниците си в региона, като се опитват да оценят значението на ставащото в Пхенян. Но честно казано е прекалено рано да предвидим какво се случва сред ръководството на страната, посочва Кембъл, цитиран от "Ню Йорк таймс".

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?