Ким Чен-ун е на посещение в Китай

Влакът на Ким Чен-ун пристига в Пекин

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е на посещение в Китай по покана на китайския президент Си Цзинпин, предаде Ройтерс.

Той замина за Китай броени дни след като предупреди, че може да поеме по алтернативен път, ако САЩ не облекчат санкциите и натиска върху изолираната му страна.

Визитата, потвърдена от севернокорейски и китайски медии, вероятно ще включва четвъртата среща на върха със Си за последната година. Тя се осъществява на фона на плановете за втора среща на върха с американския президент Доналд Тръмп, чиято цел ще е постигането на споразумение за ядрено обезоръжаване на Корейския полуостров.

"Ким иска да напомни на администрацията на Тръмп, че има дипломатически и икономически опции отвъд това, което Вашингтон и Сеул могат да предложат", заяви пред Ройтерс експертът по отбрана Хари Казианис от мозъчния тръст "Център за национален интерес".

"Новият път", който Ким спомена в новогодишната си реч, може фактически да е прикрита заплаха за сближаване с Пекин. Това трябва да разтревожи доста Америка", каза Казианис.

Ким потегли за Китай с частния си влак вчера следобед, придружен от съпругата си и висши севернокорейски политици, включително заместник-председателя на Корейската трудова партия Ким Йон-чхол Ким Йон-чхол и външния министър И Йон-хо.

Китайската агенция Синхуа потвърди, че визитата е по покана на президента Си и ще продължи до четвъртък.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?