Кинематографисти искат оставки в отворено писмо до премиера

Кинематографисти отново поискаха незабавната оставка на целия политически кабинет на Министерството на културата (МК), този път в отворено писмо до премиера Бойко Борисов.

Повод са неверните според филмовите дейци твърдения в позиция на МК и в интервюта на министър Вежди Рашидов и заради "грубите обиди към културния елит на България".

Авторите на отвореното писмо питат министър-председателя "ще поеме ли политическата отговорност за унищожаването на българското кино".

Неверните твърдения според тях са за броя на зрителите на българските филми, за това, че МК не е запознато с текста за изменения и допълнения в действащия Закон за филмовата индустрия, обсъждан в парламентарната Комисия по бюджет и финанси между първо и второ четене, че министърът, зам.- министърът или други представители на министерството не са участвали в обсъждане на това предложение. Кинематографистите възразяват също срещу информацията, че българското кино се финансира 100 процента от държавния бюджет.

"Само по БНТ 1, само в понеделник, 12 нови български филма имат зрителска аудитория от 4 150 000 души. За 2009 и 2010 г. над 21 467 000 зрители са гледали в същата рубрика 82 български филма и 10 премиери, без да се отчитат зрителите по САТ България и другите излъчвания от кабелни оператори," се казва в отвореното писмо.

За периода 2003-2009 г. са произведени 26 игрални филма от български продуценти с 54.62 на сто публични средства. Продуцентите са привлекли допълнително над 17 милиона лева от европейски фондове и програми, за да осигурят реализацията на тези български филми.

Кинематографистите обвиняват МК, че не изпълнява задълженията си по чл. 44 и 49 от Закона за филмовата индустрия и така облагодетелства собственици на киносалони и разпространители, незачитащи квотите за показ на европейски и български филми.

Те изтъкват, че "не се отчитат над 250-те награди на български филми от участието им в над 500 международни фестивала, докато единственият "успех" на "Сбогом, мамо" досега е, че успя да въвлече България в тежък международен скандал и продължава да я въвлича поради пълната некомпетентност на управляващите българското кино в момента".

Писмото е подписано от председателите на асоциациите на операторите, филмовите продуценти и кинорежисьорите - Иван Тонев, Галина Тонева и Радослав Спасов, на Съюза на филмовите дейци Георги Стоянов, от директора на "София филм фест" Стефан Китанов, директора на Обсерваторията по икономика на културата Диана Андреева и от председателя на сдружение "Български филмов звук" Александър Бъчваров.

Още по темата

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?