Китай и Русия са лидери по привлечени инвестиции през 2004 г.

През 2004 г. притокът на частни инвестиции към 29-те нововъзникнали пазари в света е нараснал с 32 процента на годишна база - до 279 млрд. долара, според данни на Института за международни финанси /ИМФ/, цитирани от ИТАР-ТАСС, АФП и в. Вашингтон пост. ИМФ представлява повече от 300 банки, инвестиционни фирми и други големи финансови компании и е оглавяван от главния изпълнителен директор на Дойче банк Йозеф Акерман.

Акерман призна, че тенденцията на бурно нарастване на частните инвестиции в нововъзникналите пазари има някои елементи на "прекомерно раздуване", които могат да доведат до проблеми на пазара в бъдеще.

Обемът на частните инвестиции в нововъзникналите пазари през миналата година е бил двойно по-голям в сравнение с този през 2002 г. и близък до постигнатия през 1997 г. /287 млрд. долара/ - годината, в която започна Азиатската финансова криза. Рекордът по инвестиции в нововъзникналите пазари е поставен през 1996 г. - 322 млрд. долара.

Данните на ИМФ сочат, че лидери по привлечени частни инвестиции през 2004 г. са били Китай и Русия. По региони на първо място е Азиатско-тихоокеанският район със 146 млрд. долара, следван от Европа - 97 млрд. долара, Латинска Америка - 26 млрд. долара и Африка и Близкият изток - 9,2 млрд. долара.

Притокът на капиталовложения в нововъзникналите пазари е бил свързан с ниския курс на долара и опитите на предприемачите да намерят алтернатива на вложенията в американска валута. През тази година се очаква обемът на частните инвестиции в нововъзникналите пазари малко да спадне - до около 275-276 млрд. долара, прогнозира още ИМФ.

Споделяне

Още от Бизнес