Китай обеща подкрепа на еврото

Премиерът на Китай Вън Дзябао обяви, че страната му ще продължи да подкрепя еврото и европейските правителствени облигации в опит да тушира недоволството към валутната му политика преди срещата ЕС – Китай тази седмица, съобщи Ройтерс.

"Ясно дадох да се разбере, че Китай подкрепя стабилното евро“, заяви Дзябао по време на визитата си в Гърция, която приключи в неделя и даде начало на едноседмичното му "турне" в Европа. Освен това той обеща, че Пекин няма да намалява инвестициите си в европейски правителствени облигации, макар заради кризата цената на много от тях да се е понижила.

Сред ангажиментите, които пое Дзябао, е Китай да участва на следващите аукциони за продажба на гръцки правителствени облигации. Очаква се Атина да емитира нови книжа догодина.

"Финансовият пазар е започнал да се стабилизира, бюджетният дефицит намалява, доверието на инвеститорите нараства и на хоризонта има изгледи за растеж", каза Вън Дзябао. "Убедени сме: Гърция ще преодолее кризата", посочи китайският премиер.

Дзябао обеща още да осигури кредитна линия в размер на пет милиарда долара за гръцки корабособственици, за да се насърчи купуването на китайски плавателни съдове. Между двете държави в събота бяха подписани 11 споразумения за сътрудничество в корабоплаването, търговията, културата и туризма. "Пекин желае да удвои вноса си на гръцки стоки", каза Вън Дзябао.

Според информации в медиите и на двете държави Пекин желае също да превърне Гърция в център на износа си, предназначен за Източна и Югоизточна Европа.

“Когато Гърция е в беда, Китай е готов да предложи цялата си помощ”, посочи Дзябао. “Китай вече притежава гръцки облигации и ще участва в изкупуването и на нови облигации”, подчерта премиерът.

Сред целите, които Дзябао ще преследва в Европа, е получаването на признание от страна на ЕС, че Китай е страна с пазарна икономика. Това би помогнало на страната да подобри позициите си в Световната търговска организация и да стане по-малко уязвима от антидъмпинговите мерки, налагани от организацията.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?