Китай отвръща на САЩ с мита за 3 млрд. долара

Китайският президент Си Цзинпин

Китай обяви ответни мерки срещу американския внос, като налага мита за 3 милиарда долара върху 128 американски стоки в отговор на налозите, въведени от САЩ за вноса на стомана и алуминий.

Пекин предупреди още миналия месец, че възнамерява да въведе мита, разпалвайки опасенията от търговска война между двата световни икономически гиганта.

Новите китайски мита, одобрени от комисията за митническите такси към Държавния съвет (правителството), предвиждат мита от 15 на сто за пресни и сушени плодове, ядки, женшен, вино и стоманени тръби, а също мита от 25 процента върху продукти от свинско месо и рециклиран алуминий, уточнява ДПА.

Министерството на финансите обяви в комюнике, че "с цел защита на интересите на Китай" новият митнически режим ще "балансира загубите", причинени от американските вносни мита, "нанесли сериозни щети на нашите интереси".

Ведомството изтъква също така, че американските мита нарушават правилата на Световната търговска организация (СТО).

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви на 22 март, че САЩ въвеждат нови мита за китайски внос на стойност около 60 милиарда долара. Китай реагира още на следващия ден, обявявайки списък със 128 американски стоки, върху които планира да въведе мита между 15 и 25 процента в случай на провал на търговските преговори между двете страни.

Американските фермери са доставили стоки за близо 20 милиарда долара в Китай през 2017 година, уточнява Асошиейтед прес. Свиневъдният сектор в САЩ е доставил продукти за 1,1 милиарда долара, с което Китай става третият световен пазар за американско свинско месо.

Вашингтон обвинява отдавна Пекин, че се възползва от системата на съвместни предприятия с чуждестранни фирми, които идват да развиват дейност в Китай, за да "краде" американски технологии.

Вашингтон се оплаква и от колосален търговски дефицит с Пекин (375,2 милиарда долара през 2017 година по данни на китайските митници).

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?