Китай ще предприеме ответни мерки срещу евентуални нови американски мита

Китай ще предприеме ответни мерки срещу евентуални нови американски мита

Властите в Пекин ще предприемат ответни мерки в същото съотношение и мащаб, ако САЩ наложат още мита върху китайските стоки. Това заяви китайският посланик във Вашингтон Цуей Тиенкай, разпалвайки още повече тревогите за възможна търговска война, съобщи "Ройтерс".

Коментарът беше отправен в началото на седмицата, в която се очаква американските власти да обявят въвеждането на нови мита върху китайски стоки в размер на до 60 млрд. долара.

"Ако те го направят, ние със сигурност ще предприемем ответни мерки в същото съотношение, същия мащаб и със същата интензивност", заяви Цуей в интервю за китайската телевизия China Global Television Network (CGTN). 

Очаква се новите налози, въведени от Вашингтон, да бъдат насочени срещу продуктите, които се възползват от програмата за индустриално развитие "Произведено в Китай 2025“, въпреки че може да минат повече от два месеца, преди те да влязат в сила.

В неделя Китай обяви, че въвежда мита върху вносни американски стоки за 3 млрд. долара, включително в хранително-вкусовия сектор. Страната увеличава с 25% митото върху осем внасяни от САЩ продукта, сред които и свинското месо, и налага ново 15-процентно мито върху други 120 стоки, включително плодове.

Действията на Пекин са в отговор на американските мита срещу вноса на стомана и алуминий – схватка, която инвеститорите се притесняват, че може да е прелюдия към търговска война между двете страни.

Причината за готвените от САЩ мита върху китайски стоки е разследване, инициирано от американския президент Доналд Тръмп във връзка с обвинения за кражба на интелектуална собственост и принудителен трансфер на технологии към Китай.

По думите на посланик Цуей Китай предприема действия за подобряването на защитата на интелектуалната собственост и вече постига "добър напредък".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес