Китай потвърди антитерористична позиция

Китай и САЩ отбелязаха днес в Пекин първата годишнина от атентатите срещу Ню Йорк и Вашингтон, като потвърдиха желанието си да се борят срещу тероризма, съобщава АФП.

Винаги ще си спомняме за този исторически ден и няма да позволим подобна трагедия да се повтори, заяви китайският заместник-министър на културата Пан Чжънчжоу при откриването на изложба със снимки от 11 септември 2001 г. в Националната библиотека в Пекин. Американският посланик в Китай Кларк Ранд изтъкна в отговор, че общите усилия на двете големи държави в борбата срещу тероризма са добра основа за бъдещите двустранни отношения. Събитията от 11 септември показаха, че САЩ имат истински врагове и че Китай не е сред тях, допълни той.

Китай активно участва в международната борба с тероризма. През изминалата година страната продължи твърдо да се придържа към своята принципна антитерористична позиция и взе участие в международните усилия в тази област, се казва в официално изявление на китайското външно министерство, разпространено по случай първата годишнина от атентатите от 11 септември. В документа се посочва също, че председателят на КНР Цзян Цзъмин нееднократно е осъждал тероризма във всяка негова форма в разговорите си с лидерите на САЩ, Русия и други държави.

Неколкостотин филипински демонстранти отбелязаха днес годишнината от терористичните атаки в Ню Йорк и Вашингтон, като поискаха от Съединените щати да избягнат война с Ирак, предаде Ройтерс.

Демонстрацията беше организирана пред американското посолство, което днес се охранява строго заради опасността от възможни нападения на ислямисти.

В тайландската столица Банкок дипломати и американски граждани участваха в тържествена възпоменателна церемония в посолството на САЩ. Американските мисии и в Банкок, и в Манила не бяха затворени днес. В други държави в региона, като Индонезия и Малайзия, посолствата не работят заради опасността от терористични нападения.

Американският посланик в Тайланд Дарил Джонсън благодари на правителството "за думите и действията", показващи солидарност със Съединените щати. Присъстващите на церемонията почетоха с едноминутно мълчание паметта на жертвите на миналогодишните атентати.

Тайландски военни източници съобщават днес, че САЩ са предложили на един от най-верните си съюзници в Югоизточна Азия съвместни военни учения, специално насочени към борбата срещу тероризма, предаде АФП. Според в. Банкок пост предложението било направено вчера във връзка с първата годишнина от атентатите от 11 септември.

Споделяне

Още от Свят

Трябва ли да се отворят ресторантите?