Китай призова да не се пътува от и до огнището на новия вирус

Заболяването достигна до САЩ и Тайланд и до момента е взело 9 жертви

Китай призова да не се пътува от и до огнището на новия вирус

Китайските власти призоваха хората да спрат да пътуват от и до Ухан - огнището на новия вирус, който уби девет души, съобщи BBC. До момента има потвърдени 440 случая на новия вирус с произход пазара на морски дарове, където се е провеждала незаконна търговия с диви животни. Засега е известно, че вирусът се е разпространил от Ухан в няколко китайски провинции, както и в САЩ, Тайланд, Южна Корея.

Първите случаи на новия вирус в САЩ и Тайланд бяха потвърдени във вторник. Пътник, пристигнал от Китай, е диагностициран в Сиатъл. Президентът Доналд Тръмп заяви, че ситуацията е "напълно под контрол" и че той се доверява на информацията, предоставяна от китайските власти. В Тайланд вирусът е потвърден при 73-годишна жена, която се е върнала от Ухан.

Китайските власти са предупредили живеещите в Ухан 8.9 милиона души да избягват тълпи и да сведат до минимум посещението на публичните събития. Редица страни също засилиха граничните проверки, за да не допуснат разпространението на вируса, който се появи в края на миналата година.

Огнището Ухан не е мегаполис като Пекин и Шанхай, но има транспортни връзки с всяка част на земното кълбо Само малко по-малък от Лондон, градът разполага с международно летище, което обслужва десетки милиони пътници всяка година. Тези глобални връзки обясняват защо случаите на вируса в чужбина са при хора от Ухан или такива, които наскоро го посетили.

Китайските власти признаха, че страната в момента е в "най-критичния етап" на превенция и контрол на заболяването. По-рано тази седмица беше потвърдено, че вирусът се предава от човек на човек. 

Смята се, че новият вирус 2019-nCoV е нов щам на коронавирус, който не е бил идентифициран по-рано при хора. Признаците на инфекция включват респираторни симптоми, треска, кашлица, задух и затруднено дишане. Според представител на здравните власти има доказателства, че болестта се "предава главно през дихателните пътища". По принцип кашлицата и кихането са изключително ефективен начин за разпространение на вирусите.

Представител на китайските здравни власти заяви още, че новият коронавирус се адаптира и мутира.

Засега е известно за 2197 души, за които се знае, че са влезли в контакт със заразени пациенти. Досега не е открит супер разпространител - пациент, който е предал вируса на повече от 10 души.

Най-малко 15 медицински работници в Ухан, които са били в контакт с пациенти, са заразени.

"Вече знаем, че болестта произхожда от пазар, който провежда незаконна търговия с диви животни", каза Гао Фу, директор на Китайския център за контрол и превенция на заболяванията. Предполага се, че оттам вирусът се предал от животно на човек. 

Появата новия вирус, който може да се предава от човек на човек, предизвика опасения от пандемия, подобна на тази с Тежкия остър респираторен синдром, който се появи в Китай през 2003 г. и предизвика смъртта на близо 800 души,

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?