Китай призова за спокойствие на Корейския полуостров

Китай призова за спокойствие на Корейския полуостров

Китай призова отново всички страни да запазят спокойствие и да намалят напрежението на Корейския полуостров, предаде Асошиейтед прес.

В съобщението от петък не се посочват конкретни действия, които Китай би бил готов да предприеме, макар че някои представители на китайските научни среди и държавни медии призоваха Пекин да предприеме дипломатически совалки за посредничество между САЩ и Северна Корея.

Говорителят на китайското министерство на външните работи Гън Шуан заяви, че сегашната ситуация на Корейския полуостров е "комплексна и деликатна".

"Китай се надява всички засегнати страни да проявят сдържаност в думите и действията си и да положат повече усилия за уреждане на напрегнатата ситуация и увеличаване на взаимното доверие, като същевременно не вървят по стария път на демонстрациите на сила и постоянно изостряне на обстановката", каза той.

Ако Северна Кория предприеме атака, заплашваща САЩ, Китай би трябвало да остане неутрален, но ако САЩ атакуват първи и се опитат да свалят севернокорейското правителство, Китай ще ги спре, написа в петък китайският държавен вестник "Глоубъл таймс", цитиран от Ройтерс.

В редакционна статия вестникът, издаван от официоза на управляващата комунистическа партия "Женмин жибао", отбелязва, че Пекин не е в състояние да убеди нито Вашингтон, нито Пхенян да отстъпят от позициите си.

Пекин трябва да изясни пред всички заинтересовани страни становището си и да ги накара да осъзнаят, че ако действията им застрашат интересите на Китай, Китай ще отвърне с твърда ръка, посочва всекидневникът.

Китай трябва да изясни също, че ако Северна Корея първа изстреля ракети, застрашаващи американска територия и САЩ предприемат ответни действия, Пекин ще остане неутрален, допълва изданието.

Ако САЩ и Южна Корея нанесат удари и се опитат са свалят севернокорейския режим и да променят политическия модел на Корейския полуостров, Китай ще им попречи да го направят.

Пекин отдавна се притеснява, че конфликт на Корейския полуостров или повторение на Корейската война от 1950-1953 г. може да предизвика десталибизираща бежанска вълна в Североизточен Китай и да доведе до обединяване на двете Кореи отново в една държава - съюзник на САЩ. Северна Корея е удобна за Пекин буферна държава между Китай и американските сили, базирани в Южна Корея, както и в Япония, припомня Ройтерс.

Китай ще окаже твърда съпротива на всяка страна, желаеща да промени статуквото в райони, където са засегнати китайски интереси, отбелязва "Глоубъл таймс".

Корейският полуостров е точка, в която се пресичат стратегическите интереси на всички страни и нито една от тях не бива да се опитва да бъде абсолютен хегемон в района, предупреждава вестникът.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят