Китай твърди, че бившият шеф на Интерпол е взимал подкупи

Кореец е назначен за временен началник на службата

Китай твърди, че бившият шеф на Интерпол е взимал подкупи

Подалият оставка като президент на Интерпол Мън Хунвей, китайски зам.-министър на обществената сигурност, е взимал подкупи. Това съобщи Пекин в понеделник, часове след като обяви, че Мън е разследван за нарушения на закона, предаде Франс прес.

Мън "е приемал подкупи и е заподозрян в закононарушения", посочи в комюнике министерството на обществената сигурност, без да уточни какви са обвиненията. Интерпол информира вчера за оставката на своя президент. Той изчезна преди повече от десет дни, след като се завърна в Китай.

Комюникето бе представено като заключителен документ от събрание, проведено в понеделник от партийната организация на китайската компартия в министерството на обществената сигурност.

В текста не се уточнява дали обвиненията срещу Мън имат връзка със задълженията му в министерството, или с функциите, изпълнявани от него в Интерпол. Не е уточнено също дали е поставен под стража.

Китайското министерство съобщи в понеделник, че специална работна група ще разследва заподозрени в корупция съучастници на Мън Хунвей.

"За да бъдат спазени изцяло изискванията на ЦК на Компартията на Китай, ще се формира специална работна група, която според законово установената процедура ще проведе разследване на служителите, заподозрени в получаване на подкупи заедно с Мън Хунвей", се казва в документа. 

Хунвей изчезна мистериозно през миналата седмица при свое пътуване до Китай. По-късно се разбра, че той най-вероятно е бил арестуван от китайските власти. Националната комисия за надзор на Китай, която се занимава с дела за корупция, обяви, че Мън Хунвей е обект на разследване.

Съпругата на Мън Хунвей - Грейс Хунвей, първа обяви, че съпругът ѝ е изчезнал.

Междувременно в понеделник стана ясно, че кореецът Ким Йон Нам временно е поел поста президент на Интерпол, след като в международната организация е било получено заявление от Мън Хунвей , че подава оставка с незабавен ефект.

Изборите за нов ръководител на Интерпол ще се проведат на срещата на 18-21 ноември в Дубай. В организацията членуват полицейските институции на 192-те страни членки. 

Постът е по-скоро с представителни функции, докато оперативната работа се ръководи от генералния секретар, германецът Юрген Щок.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят