Китай твърди, че бившият шеф на Интерпол е взимал подкупи

Кореец е назначен за временен началник на службата

Китай твърди, че бившият шеф на Интерпол е взимал подкупи

Подалият оставка като президент на Интерпол Мън Хунвей, китайски зам.-министър на обществената сигурност, е взимал подкупи. Това съобщи Пекин в понеделник, часове след като обяви, че Мън е разследван за нарушения на закона, предаде Франс прес.

Мън "е приемал подкупи и е заподозрян в закононарушения", посочи в комюнике министерството на обществената сигурност, без да уточни какви са обвиненията. Интерпол информира вчера за оставката на своя президент. Той изчезна преди повече от десет дни, след като се завърна в Китай.

Комюникето бе представено като заключителен документ от събрание, проведено в понеделник от партийната организация на китайската компартия в министерството на обществената сигурност.

В текста не се уточнява дали обвиненията срещу Мън имат връзка със задълженията му в министерството, или с функциите, изпълнявани от него в Интерпол. Не е уточнено също дали е поставен под стража.

Китайското министерство съобщи в понеделник, че специална работна група ще разследва заподозрени в корупция съучастници на Мън Хунвей.

Хунвей изчезна мистериозно през миналата седмица при свое пътуване до Китай. По-късно се разбра, че той най-вероятно е бил арестуван от китайските власти. Националната комисия за надзор на Китай, която се занимава с дела за корупция, обяви, че Мън Хунвей е обект на разследване.

Съпругата на Мън Хунвей - Грейс Хунвей, първа обяви, че съпругът ѝ е изчезнал.

Междувременно в понеделник стана ясно, че кореецът Ким Йон Нам временно е поел поста президент на Интерпол, след като в международната организация е било получено заявление от Мън Хунвей , че подава оставка с незабавен ефект.

Изборите за нов ръководител на Интерпол ще се проведат на срещата на 18-21 ноември в Дубай. В организацията членуват полицейските институции на 192-те страни членки. 

Постът е по-скоро с представителни функции, докато оперативната работа се ръководи от генералния секретар, германецът Юрген Щок.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят