Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Китай взема на мушка западните идеи

6 коментара
Си Дзинпин (в средата)

Членовете на Комунистическата партия изпълниха заседателните зали из Китай, за да чуят мрачно тайно предупреждение от висшите лидери. Бе им казано, че властта може да се изплъзне от ръцете им, ако партията не изкорени седем подривни течения, преминаващи през китайското общество.

Тези седем опасности са изброени в окръжно писмо, наричано Документ номер 9, в който безспорно личи одобрението на текста от новия лидер на Китай Си Цзинпин. Първата е "западната конституционна демокрация", сред другите са насърчаването на "универсалните ценности" на човешките права, вдъхновените от Запада схващания за независимост на медиите и гражданско участие, силно пропазарният "неолиберализъм" и "нихилистките" критики на тежкото минало на партията.

Макар и Си да подготвя реформи, които ще изложат китайската икономика на по-силни пазарни влияния, той предприема масова кампания за утвърждаване на партийния авторитет, надхвърляща периодичните партийни призиви към дисциплина. Вътрешнопартийните предупреждения към членовете показват, че публично демонстрираната увереност на Си се придружава от опасения, че партията е уязвима към забавяне на икономическото развитие, обществен гняв към корупцията и предизвикателства от нетърпеливите за политическа промяна либерали.

"Враждебни към Китай западни сили и дисиденти в страната продължават да проникват в идеологическата сфера", се казва в издадения през април от партийната централа Документ номер 9. Той не е открито публикуван, но негова версия бе показана на "Ню Йорк таймс" и потвърдена от четири източника, близки до високопоставени официални лица, включително редактор на партиен вестник.

Опонентите на еднопартийното управление "предизвикват смутове с искания за разкриване на личното богатство на официални лица, използването на интернет за борба с корупцията, медийният контрол и други деликатни теми, за да породят недоволство от партията и правителството", се казва в документа.

Това не бяха случайни предупреждения. Откакто се пусна окръжното писмо, партийни публикации и сайтове остро заклеймиха конституционализма и гражданското общество - понятия, които през последните години не бяха считани за недопустими. Длъжностни лица полагат по-активни усилия да блокират достъпа до критични гледища в интернет. През последните седмици двама известни правозащитници бяха задържани, което бе определено от поддръжниците им като "удар по правозащитното движение", което бе под натиск още при управлението на предшественика на Си – Ху Цзинтао.

Предприетата от Си твърда линия разочарова китайските либерали, някои от които преди приветстваха възхода му във властта като възможност да се окаже натиск за политическа промяна след дълъг период на застой. Вместо това Си изпрати сигнали за промяна към по-консервативни, традиционни леви възгледи с "поправителната" си кампания за осигуряване на дисциплина и очевидните опити да защити наследството на Мао Цзедун. Те включват посещение на историческо място, където Мао направи един от собствените си опити да преобрази управляващата партия през 50-те години.

Указите на Си се разпространяват в поредица от задължителни учебни сесии из цялата страна, като тази в южната провинция Хунан, описана в сайта на местната власт.

"Насърчаването на западната конституционна демокрация е опит да се отрече ръководството на партията", каза заместник-шефът за пропагандата в град Хънян в провинция Хунан Чън Синпин на събрание на представители на минната индустрия. По думите му застъпниците за човешки права "в крайна сметка искат да формират сила за политическо противопоставяне".

Кампанията носи някои рискове за Си, който посочи, че забавеният икономически растеж се нуждае от нов, по-пазарно ориентиран импулс, който може да дойде само от смекчаване на държавното влияние.

В стегнатите, но често обхванати от свади политически кръгове на Китай, поддръжниците на по-задълбочени икономически промени от западен тип често се съюзяват с настояващите за върховенство на закона и по-отворена политическа система, докато традиционалистите подкрепят по-голям държавен контрол както в икономическия, така и в политическия живот. Според анализатори начинът, по който Си подбира подходите си към всеки от двата съперничещи си лагера в крайна сметка може да потопи дневния му ред във вътрешнопартийни караници.

Критиките срещу конституционното управление предизвикаха изумление и съпротива у либералните интелектуалци и дори сред някои умерени бивши длъжностни лица. Кампанията също така вдъхна сили на левите защитници на партийната праволинейност, много от които ярко се противопоставят на пазарните реформи, които са нужни според Си и премиера Ли Къцян.

Последвалите от това разриви са необичайно открити. Те може да се разширят и Си да затъне в тях, каза Сяо Гунцин, преподавател по история в Шанхайския университет, който е и изтъкнат поддръжник на постепенна и насочвана от партията реформа. "Сега левичарите се чувстват много въодушевени, докато либералите се чувстват обезсърчени", каза Сяо, който обяви, че като цяло подкрепя целите на Си.

"Последствията са много сериозни, защото това силно вреди на средната класа и умерените реформатори - предприемачи и интелектуалци. Възможно е тази ситуация да излезе извън контрол и това няма да е от полза за желаната от централното ръководство политическа стабилност", добави той.

Натискът, който доведе до идеологическата контраатака на партията, изби на улиците на южния китайски град Гуанчжоу по-рано тази година. Служители на тамошния вестник "Садърн уикенд" протестираха след като представител на пропагандния отдел пренаписа редакционна статия, в която се възхваляваше конституционализмът - идеята, че държавната и партийната власт трябва да са подчинени на върховен закон, който осуетява злоупотребите и защитава правата на гражданите.

Конфронтацията във вестника и кампанията с искане официалните лица да оповестяват личното си имотно състояние разтревожи лидерите и ги стимулира да издадат Документ номер 9, каза историкът Сяо. Действително, една от обсъдените теми на среща на високопоставени представители на централния пропаганден орган бе протестът във вестника. Те го определиха като опит за подриване на партията според реч, поместена в партиен сайт в източния пристанищен град Лянюнган.

"Водените от САЩ западни антикитайски сили една след друга се включиха и се свързаха с дисиденти в страната за отправяне на клеветнически атаки към нас в името на тъй наречената свобода на пресата и конституционна демокрация", каза Чжан Гуандун, служител, занимаващ се с пропагандата в Лянюнган, цитирайки изводите от срещата на служителите на централния орган за пропаганда. "Те се опитват да разбият политическата ни система и това бе класически пример", каза той за протеста във вестника.

Си и колегите му обаче станаха жертви на очаквания, които те самите насърчиха, а не на чуждестранен заговор, казаха аналитици. Гражданските активисти, които настояват партийните служители да разкрият семейното си имущество цитираха обещанията на самия Си да сложи край на корупцията сред администрацията и да предложи по-честно управление. По същия начин учените и юристите, които се борят за ограничаване на партийната власт чрез върховенство на закона се позовават на обещанието на Си да спазва китайската конституция.

Дори тези относително умерени кампании се оказаха прекалени за партийните лидери, които са нащрек за всякакви предизвикателства, които биха могли да прераснат в явно противопоставяне. Документ номер 9 бе издаден от Общото бюро на Централния комитет, административният двигател на централното ръководство и за него е било нужно одобрението на Си и други върховни лидери, каза Ли Вейдун, политически коментатор и бивш редактор на списание в Пекин. "Няма съмнение, че е бил пряко подкрепен от Си Цзинпин. Със сигурност е получил одобрението му и отразява общите му възгледи", каза Ли.

Откакто бе издаден документът, кампанията за идеологическа праволинейност предизвика порой от коментари и статии в партийни издания. Много от тях споменаха маоистките изказвания за класова война, които рядко се появяваха в официални публикации през последните години. Някои заявиха, че конституционализмът и други подобни идеи са инструменти на западната подривна дейност, която допринесе за разпадането на бившия Съветски съюз и че Китай е изправен пред подобна заплаха.

"Конституционализмът принадлежи само на капитализма", се казва в един от коментарите на изданието за чужбина на "Женмин жибао". Конституционализмът "е оръжие за информация и психологическа война, използвано от магнатите на американския монополистки капитализъм и подставените им лица в Китай за подриване на китайската социалистическа система", се казва в друг коментар във вестника.

Одързостилите се левичари обаче може да създадат проблеми за управлението на Си, казват някои анализатори. Си посочи, че иска партийно събрание през есента за одобряване на политики, които ще дадат на пазарната конкуренция и частните фирми по-голяма роля в икономиката, а непоклатимите марксисти в партията са нащрек за такива предложения.

Относително либералните официални лица и интелектуалци се надяваха, че изгонването миналата година на Бо Силай, харизматичен политик, който подкрепяше леви политики, ще помогне на каузата им. Те обаче бяха разочаровани. Съдебният процес срещу Бо започва в четвъртък.

Ху Дъпин, реформаторски настроен бивш правителствен служител, който се е срещал със Си, неотдавна отправи публично предупреждение за левичарския уклон. "До какво трябва да доведе реформата?", запита Ху в сайт, създаден от семейството му в памет на баща му Ху Яобан, водач за политическо и икономическо отваряне през 80-те години.

Си ще се изправи пред друго идеологическо изпитание по-късно тази година, когато Комунистическата партия отбелязва 120-годишнината от раждането на Мао. Мащабите на честванията не са били обявени. Но Сянтан, районът в провинция Хунан, където е рожденото място на Мао, отделя 1 милиард долара за издигане на възпоменателни обекти и инсталации по този повод, според сайта на местната управа.

"Трябва да бъде почетен и понеже е починал, може да се говорят само добри неща за него, не лоши. Това е като наливане на масло в левичарския огън", каза историкът Сяо за годишнината на Мао.

По БТА

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

6 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #6

  Когато икономиката преживява спад, се събужда политическата реакция. Науката на Китай беше във възход. Имаха забележителни технологически успехи. Но големите държави са и най-нестабилни...

 2. Анонимен
  #5

  Демократизацията на Китай е необратима.Комунистите няма къде да ходят. Колелото на историята се върти и комунистическите дивотии не могат да го спрат.

 3. Анонимен
  #4

  ВИИ Карл Марс Еднопартийната комунистическа държава е западна идея, реализирана и все още неизкоренена в Китай. Очертава се нова китайска "културна" революция, този път срещу ККП? "Китай взема на мушка западните идеи"

 4. В и К
  #3
 5. Анонимен
  #2

  Комунистическата диктатура ще падне разбира се, и никой не може да го предотврати това. Но промяната няма да е кой знае каква, защото комунистите така или иначе ще превърнат политическата власт в икономическа както и в източна европа. Комунизмът като вид феодализъм се трансформира в капитализъм където червените аристократи имат всички предимства да се превърнат в капиталисти. Мнозина ще го направят имайки тези си предимства, но не всички ще успеят.

 6. Анонимен
  #1

  Кво ше кажат по въпроса западните левичарчета от типа на Сноуден?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

Участвам