Китайски студенти съдят "Дисниленд" за дискриминирането им в Шанхай

Паркът в Шанхай

Четирима китайски студенти заведоха съдебен иск срещу "Дисни" (Disney), защото им е било забранено да внесат храна и напитки за пикник в увеселителния парк на групата в Шанхай на фона на търговското напрежение с Вашингтон, предаде Франс прес.

Ищците, четирима студенти по право, обвиняват американския гигант в увеселителния бизнес в дискриминационна практика срещу азиатските посетители. Според тях забраната да се внася храна не се прилага в парковете на "Дисни" във Франция и САЩ.

В разгара на китайско-американската търговска война жалбата бе разгледана като допустима от китайското правосъдие.

Студентката Ван, цитирана тази седмица от медиите, увери, че през януари не ѝ е било позволено да влезе в парка "Шанхай Дисниленд" с храна и е трябвало да плати висока цена, за да си купи храна вътре в парка. Според нея подобно правило нарушава законните права и интереси на посетителите.

Местен съд съобщи пред Франс прес, че е прехвърлил делото в окръжния съд в града. Датата на изслушването все още не известна.

Скандалът предизвика оживени дебати в социалните мрежи.

"Правилата на "Дисни" са пример за двоен стандарт и дискриминация към Азия", написа един потребител в социалната мрежа Вейбо (Weibo), китайският аналог на Туитър (Twitter).
"Не ходете там, това е най-добрият начин за протест", съветва друг потребител.

Официалният вестник на Китайската комунистическа партия "Женмин Жибао" коментира в понеделник, че "Дисни" не се опитва "да зачита по-най добрия начин правата и интересите на потребителите".

Китай и САЩ водят от миналата година търговска война, която доведе до въвеждането на допълнителни взаимни мита за стотици милиарди долари годишен внос, припомня АФП, цитирана от БТА.

От "Дисниленд" в Шанхай не са отговорили на имейла на Франс прес за разяснения по случая.

Паркът в Шанхай беше открит през 2016 година и е шестият в света за "Дисни" и третият в Азия.

Споделяне

Още от Свят

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?