Китайските власти се борят с недостига на имена

Китайските власти се борят с недостига на имена

Властите в Китай планират промяна в правилата за даване на фамилии на децата, съобщава в сряда “Таймс”. На родителите ще се даде възможността да съставят сборна фамилия на детето си от техните собствени фамилни имена.

Тази мярка трябва да реши специфичния китайски проблем с недостига на имена. 85 процента от населението на Китай носи 100 фамилии, изписвани с единичен йероглиф, известни още като “Старата стотица имена”.

При постоянното нарастване на населението “стотицата” създава множество проблеми на китайските власти. Ванг е най – използваната фамилия от “старите сто” и седем процента или 93 милиона от китайците носят това име. Втората по популярност фамилия Ли се носи от 92 милиона души.

Много често първото име също е от “стотицата”, което още повече влошава положението. Китайската академия за обществени науки е изчислила, че в страната живеят сто хиляди човека на име Ванг Тао.

Удвояването ще позволи появяването на 1,28 милиона нови фамилии. Критиците обаче задават въпроса до какво ще доведе в бъдеще удвояването на фамилиите. Ако мъж с удвоената фамилия ЧжуЧжоу се ожени за жена с удвоената фамилия ВангЛи значи ли това, че техните деца ще носят обединеното име ЧжуЧжоуВангЛи?

До момента в Китай са действали прекалено строги правила за фамилиите. На китайците са им разрешени 1601 фамилии макар 1501 от тях да се носят от 15 процента от населението. Забранени са имената, които не са записани с йероглифи. В Тайван и Хонконг за именуване се ползват традиционните, неопростени  йероглифи.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?