Кмет на румънски град изпраща 2000 роми във "Фабриката на смъртта"

Кмет на румънски град изпраща 2000 роми във "Фабриката на смъртта"

Северозападният румънски град Бая Маре стана свидетел на мащабен скандал през последната седмица от предизборната кампания за местните избори, след като кметът от Социал-либералния съюз Каталин Керекеш премести 2000 роми от покрайнините на града в бивша химическа лаборатория, съобщава вестник "Евениментул зилей". БТА цитира публикацията на румънското издание, която е озаглавена "Аушвиц в Бая Маре: 2000 роми са преместени във "Фабриката на смъртта".

Решен да покаже на всички, че държи на предизборното си обещание да ликвидира ромската колония в зоната Крайка, кметът Керекеш реши да премести набързо първите ромски семейства, като ги заплаши, че ако откажат, ще изпрати жандармерията и булдозерите, посочва изданието.

Натоварени на открити камиони по време на поройния дъжд, ромите бяха откарани в блока, където години наред работеше химическата лаборатория на известната фабрика за електролитна мед "Феникс", наричана "Фабриката на смъртта". След 1990 г. фабриката беше преименувана на "Купром", а през 2006 г. беше закрита, като беше смятана за втория по големина замърсител в Румъния, пише вестникът.

В помещенията, които не били пригодени за обитаване, все още имало стари контейнери с отровни вещества на по 15-25 години, а злокобната атмосфера на концлагер се засилвала от надписите с череп и предупреждение за опасност, които били останали по вратите и прозорците от времето, когато лабораторията функционирала.

След като видели условията, ромите поискали да се върнат обратно, но били спрени от местната полиция. Накрая сложили на пода разпределените им дюшеци и си легнали, а към полунощ се появили първите симптоми - повдигане, повръщане, замайване и главоболие, разказва "Евениментул зилей".

Според представител на Инспектората за спешни ситуации линейките откарали през нощта 11 деца и един възрастен, а според журналисти и ромски представители общо 22 деца и двама възрастни са били с интоксикация.

Миналата година кметът на Бая Маре Каталин Керекеш предизвика гнева на правозащитните организации с намерението си да издигне близо двуметрова бетонна стена между ромски квартал и главния път в града. Обвинен, че се опитва да създаде ромско гето, той обясни, че планът не е дискриминационен и че стената има за цел да предпазва от пътно-транспортни произшествия.

Споделяне

Още от Балкани

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?