Кметът на Монреал арестуван заради корупция

Новият кмет на Монреал, който при поемането на поста миналата година обещаваше да разчист икорупцията в общинския съвет, е бил арестуван сутринта от отдела на полицията за борба с корупцията, собщиха канадските медии.

Майкъл Епълбаум - първият англофон начело на големия франкофонски град за повече от век насам, е бил задържан в дома си.

Арестът му е в рамките на разследване на няколко корупционни скандала, разтърсили най-големия град в Квебек за период от над година. Те принудиха бившия кмет на Монреал да подаде оставка през ноември.

Разследването, водено паралелно от държавната следствена комисия и от постоянния отдел за борба с корупцията към полицията, доведе в началото на годината до множество разкрития за корумпираната система, в която са замесени както представители на кметството, така и множество предприемачи в сектора на строителството и организираната престъпност.

Системата работела чрез измамни обществени поръчки, като предприемачите давали част от високия си хонорар на партията на предишния кмет и на монреалския клон на италианската мафия, който наблюдавал работата на системата.

Споделяне

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?