Кметове протестират срещу временното отстраняване на хасковския им колега Георги Иванов

В отворено писмо до медиите кметовете от регионалното сдружение на общините (РСО) "Марица" определят временното отстраняване от длъжност на хасковския кмет Георги Иванов като опит за посегателство върху статута на кметската институция.

"Обезпокоени сме от факта, че тенденциозното предварително оповестяване на факти по течащо в момента следствие цели да повлияе негативно върху общественото мнение по отношение на длъжността кмет на общината", се казва в писмото. Членовете на РСО "Марица" изразяват своето доверие в безпристрастността на съдебната институция, както и убеждението си, че окончателното решение ще се основава на обективно доказани факти и "няма да се допусне да бъде манипулирано от каквито ѝ да е политически или икономически интереси".

Георги Иванов беше отстранен временно от длъжност с определение на Хасковския районен съд на 13 януари т.г. Искането е на районната прокуратура във връзка с образувано следствено дело срещу Иванов, обясни тогава съдията по делото Златка Исламова.

Обвинението срещу хасковския кмет е за нарушаване на Закона за обществените поръчки през април 2001 г., когато възложил без конкурс поръчка на фирма "Стройтекс" за ремонт на хирургическия блок на хасковската болница за 238 654,91 лева.

Защитата на Георги Иванов протестира пред Хасковския окръжен съд определението на районния съд. Делото е насрочено за утре.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?