Кметовете ще контролират концесиите за подземни богатства

Извършваните от концесионерите дейности по търсене и проучване за подземни богатства ще контролират от кметовете, предвиждат приети във вторник на второ четени от депутатите поправки в закона за подземните богатства. Общините вече ще следят и как се изпълняват самите концесионни договори.

Тъй като вече издаването на разрешителни за търсене на подземни богатства или на концесия за добива им ще се издава само от единен орган в Министерстовот на икономиката, енергетиката и туризма, това ще става съгласуване с компетентните министри, които отговарят за защитените територии, за културни ценности и за националната сигурност, приеха още депутатите.

Разрешението или концесията трябва да бъдат съгласувани и с кметовете, в чиито общини попадат териториите за проучване или концесията. Кметовете ще трябва да удостоверяват дали в заявената площ се добиват строителни или скалнооблицовъчни материали. За да се открие концесията или да се разреши търсенето на подземни богатства, кметовете трябва да удостоверят още дали териториите попадат в урбанизирани зони.

Освен с актове на длъжностни лица на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и оправомощени от кмета служители на общинската администрация ще могат да установяват нарушения при търсенето и проучването на подземни богатства, предвиждат одобрението от народните представители корекции.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?