КНСБ: Икономическото развитие на България е самоцелно

Икономическият ръст в България е самоцелен и не се социализира, обяви КНСБ в анализа си за 3-годишното управление на НДСВ. В него се посочва, че правителството не е успяло да изпълни по-голямата част от предизборните си обещания.

За три години реалният ръст на минималната заплата в страната е 19.6 %, а на бюджетните заплати - 2.9%. 40 процента от българите живеят с доходи до 125 лева месечно - границата на бедност, изчислена от синдиката.

Годишният реален ръст на минималната пенсия е едва 2 процента, изчислява КНСБ.

Коефициентът на заетост в България е 42.5 на сто, а реалната безработица е над 20%, тъй като по изчисления на КНСБ около 450 хил. души не са регистрирани в бюрата по труда.

България се нуждае от политика на експертност и реален политически контрол, обяви лидерът на синдиката Желязко Христов. От 1 септември КНСБ започва да разпраща до всички работници карти с въпроса трябва ли да се организира национална стачка. Ако над 50 % отговорят, че са готови да участват в стачка, за да защитят доходите и социалните си права, есента ще бъде "остра и гореща", прогнозира Христов.

Също през септември КНСБ стартира и срещи с работодатели и с представители на държавните институции, чиято цел е да се представят всички ангажименти по преговорните глави за присъединяването на България към ЕС. Необходимо е да се постигне общонационално политическо съгласие в сферите на образованието, здравеопазването, транспорта и социалната защита на хората, посочи Желязко Христов.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?