КНСБ иска 120 лв. годишно увеличение на заплатите за всички

Служебният министър на труда отчете 123% ръст на средните доходи от 2007 г.

КНСБ иска 120 лв. годишно увеличение на заплатите за всички

Президентът на КНСБ Пламен Димитров се обяви в понеделник за годишно увеличение на заплатите във всички сектори в размер на 120 лв.

Според него покачването на доходите е безалтернативно и в икономиката има достатъчен резерв за това. Така в следващите няколко години минималната работна заплата трябвало да стане 800 лева, а средното възнаграждение за страната – 1700 лева.

"Всяка година може да расте всяка заплата в България с доброто разпределяне на произведеното и с грижа на държавата за тези, на които плаща. Няма как иначе да бъде конкурентна на този пазар на труда, където бизнесът вече е принуден да увеличава заплатата", обясни Пламен Димитров на конференцията "Заплащане на труда и защита на правата на работното място", организирана от КНСБ по повод Международния празник на труда.

Той смята, че не трябва да бъдат увеличени само учителските възнаграждения, а и на всички останали, наети от държавата. Димитров настоява за увеличение и на минималните заплати още от следващата година.

"Поне 50-60 лева трябва да бъдат добавени от 1 януари следващата година. Нашата цел е да настояваме и да се борим за 1700 лева средна работна заплата през 2022 г. и 800 лева минимално възнаграждение", посочи той.

Служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев също участва в конференцията, като отчете, че от влизането на страната ни в ЕС през 2007 г. досега средната заплата се е увеличила от 431 лв. на 962 лв., което представлява ръст от 123%.

Той добави още, че през миналата година в седем икономически дейности, в които са ангажирани близо 23% от всички наети, средното възнаграждение е надхвърляло 1000 лв. Средната заплата е най-висока в сектор "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти" (2232 лв). Следват финансовите и застрахователни дейности със средна работна заплата от 1709 лева. В "Производството и разпределението на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" е отчетена средна работна заплата от 1685 лв.

Министър Донев цитира и данни на Европейската фондация за подобряване на условията на живот за минималната заплата в периода 2010-2017 г. През тези години най-голям ръст е отчетен в Румъния (142%), следвана от България (92%), Унгария (73%) и Естония (62%).

Статистиката показва, че след присъединяването на България към Европейския съюз минималната заплата отбелязва значителен ръст. За периода 2007-2017 г. тя се е увеличила със 156% - от 180 лв. до 460 лв., съобщиха от пресцентъра на министерството.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?