КНСБ против продажбата на флотовете срещу компенсаторки

КНСБ е против продажбата на 30 на сто от Български морски флот (БМФ) и Българско речно плаване (БРП) чрез компенсаторни записи, както е записано в националната стратегия. Това заяви в сряда председателят на КНСБ Желязко Христов на публичен дебат относно стратегиите за приватизацията на двете параходства, цитиран от БТА.

Синдикатът не е против приватизацията на БМФ и БРП, но тя трябва да се извърши разумно и стъпка по стъпка, коментира Христов.

КНСБ е за запазване на максимален брой от работниците в двете дружества, както и корабите да продължат да пътуват под български флаг, допълни синдикалният лидер. В морското параходство в момента работят около 5000 души.

Българският флот се нуждае от радикално обновление и от огромни инвестиции, подчерта Христов. Според КНСБ е необходимо от инвеститорите да бъде изискан петгодишен бизнес план, където да бъде включена програма по видове и размери на инвестициите и за трудова заетост.

При приватизацията на БМФ и БРП е необходимо не само да бъде търсена висока продажна цена, но трябва да има баланс между цена и инвестиции, заяви председателят на Парламентарната комисия по транспорт и телекомуникации Йордан Мирчев. Той уточни, че стратегията за приватизацията на БМФ и БРП ще бъде разгледана в парламентарната комисия, след като бъдат изслушани мненията както на синдикатите, така и на експерти от тази област.

В публичния дебат участваха депутати от регионите на Варна и Русе, браншови синдикати, работодатели от БМФ и БРП, както и представители от различни национални институции.

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: