Коалиционното трио решава в петък, 13-ти, промените в кабинета

Коалиционното трио решава в петък, 13-ти, промените в кабинета

Лидерите на трите партии в управляващата коалиция Сергей Станишев (БСП), Симеон Сакскобургготски (НДСВ) и Ахмед Доган (ДПС) ще се съберат в петък, 13 юли, за да сложат окончателен параф на сделката за промени в кабинета, каквито бяха анонсирани още преди месец и половина. В официално съобщение на правителствената пресслужба се казва, че Политическият съвет на коалицията ще обсъди предложения за промени в състава на правителството.

Очакванията са тримата лидери да дадат зелена светлина и на поисканите от премиера Станишев структурни промени в МС – създаване на Национална агенция по сигурност, в която да влязат служби на МВР, Министерството на финансите и Министерството на отбраната, както и обособяването на горите в нова агенция, извън досегашното им подчинение на земеделското министерство. Така биха били ограничени правомощията на ДПС, което контролира земеделието. Наскоро обаче аграрният министър Нихат Кабил съобщи, че ще настояват към министерството да премине цялата хранително-вкусова промишленост, която сега е поделена между неговото ведомство и това на икономиката.

Според депутати от мнозинството решенията за рокадите ще бъдат внесени във вторник в парламента и е вероятно да бъдат одобрени на извънредно заседание. Основната “интрига” е кой ще заеме двете овакантени места – на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров от квотата на БСП и министъра на правосъдието Георги Петканов от НДСВ.

Очакванията на депутати от левицата са колегата им Петър Димитров, който е шеф на бюджетната комисия в парламента, да оглави Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ). Доскоро се спрягаше и името на бизнесмена Петър Кънев, собственик на печатница “Демакс”, спечелил редица обществени поръчки през годините и в момента също депутат от Коалиция за България. Последните информации обаче са, че тази кандидатура е отпаднала.

Депутатите от царската група, изпаднали в немилост, след като възроптаха дружно срещу легитимността на извънредния си партиен конгрес, в момента са в информационно затъмнение кого ще номинира Симеон Сакскобургготски за министър на правосъдието. Смята се, че с най-големи шансове е бившият заместник –министър в същото министерство от правителството на НДСВ Меглена Тачева. Не се изключва и вариант мястото да бъде дадено на главния секретар на МС Севдалин Мавров, с което Симеон би направил жест към социалистите, които бяха вбесени през 2005 г., че отиващото си правителство на царя сложи главните секретари на ведомствата на длъжности държавен служител и така направи по-трудна замяната им при смяна на властта. Споменава се и вариантът за Антон Станков, оглавявал Министерството на правосъдието в предишния кабинет, но се смята, че подобно предложение е твърде непопулярно, след като Станков реши да влезе в ръководството на НДСВ и се оттегли от магистратския пост, оставяйки куп висящи дела и създавайки риск за сложния казус с делото “Индиго”.

Само ДПС няма да “жертва” свои министри, доколкото такива намерения не са споделяни от лидера на партията Ахмед Доган. Съмненията, че има сделка между Станишев и Доган за “симетрично” уреждане на конфликта между Румен Овчаров и шефа на Националното следствие Ангел Александров се потвърдиха, след като и двамата подадоха оставки от заеманите постове. Александров е смятан за протеже на Доган и двамата не крият близките си отношения. Покрай скандала Овчаров – Александров бяха уволнени двама заместник –министри – съответно от БСП и ДПС.

Агенцията по сигурността, която Станишев лансира още в началото на юни, е важен за министър-председателя проект, за който той настоява да мине на първо четене в парламента още преди ваканцията на депутатите през август.

Депутати смятат, че е налице и “доста голямо” противоречие между Станишев и вътрешния министър Румен Петков по повод евентуалното изваждане от МВР на Националната служба “Сигурност”. “Петков не я дава и драмата е голяма”, коментира пред Mediapool депутат от левицата. Смята се, че Петков ще разчита интересите му да бъдат защитени от близкия му партньор Доган.

Съветът на коалицията трябваше да се събере за рокадите в кабинета още в началото на юни, но това бе неколкократно отлагано, тъй като БСП и НДСВ имаха извънредни конгреси, след това НДСВ изпадна във вътрешна криза, а лидерът Сакскобургготски на два или три пъти ходи на частни посещения в чужбина.

Предстои назначаването и на петима нови зам.-министри на мястото на уволнените Корнелия Нинова (БСП) в МИЕ, Делян Пеевски (ДПС) в министерството на бедствията и авариите, както и на местата на подалите оставка Георги Кадиев (БСП) в Министерството на финансите, Ана Караиванова (БСП) в Министерството на правосъдието и Ина Килева (НДСВ) в Министерството на културата.

Споделяне

Още от България