Коалиционното трио ще решава спешни кадрови въпроси

Няколко важни кадрови въпроса трябва да решат в близките дни лидерите на тройната управляваща коалиция Станишев, Сакскобургготски и Доган. Те трябва да изберат наследник на министъра по европейските въпроси Меглена Кунева, нов член в Съвета за електронни медии (СЕМ) на мястото на починалия м. г. Райчо Райков, нов директор на агенцията по туризма след оставката на Марио Ал-Джебури, както и шеф на комисията по досиетата, която парламентът трябва да избере съгласно новоприетия закон.

Два от овакантените постове – на европейски министър и шеф на туризма – са от квотата на НДСВ, а досегашният председател на СЕМ Райчо Райков бе номиниран от ДПС още по време на предходния кабинет.

Във вторник стана ясно, че в БСП са склонни да подкрепят предложение на ДПС за нов член на СЕМ от парламентарната квота на мястото на Райков. На Изпълнителното бюро (ИБ) на партията е била обсъдена номинацията на кинорежисьора Мая Вапцарова от среди в ДПС, обясни пред Mediapool участник в заседанието. ИБ не е взело конкретно решение дали ще подкрепят Вапцарова или БСП ще има своя кандидатура за член на СЕМ. В крайна сметка вероятно последната дума ще бъде на тримата лидери, които вероятно ще се обединят около едно име, обясниха от левицата.

Шефът на медийната парламентарна комисия Иво Атанасов (БСП), след като откри процедура за номинации на член на СЕМ, също даде ясен знак, че левицата може да застане зад кандидатура, издигната от хората на Ахмед Доган.

“Ако се върнем четири години назад, ще си спомним, че Райчо Райков беше избран по предложение на ДПС, така че може би има нещо нормално от тази парламентарна група да дойде една обединяваща кандидатура”, коментира Атанасов.

В случая става въпрос за починал човек в СЕМ, а не за хора, които са били ударени от жребия при ротацията. Затова може би този път ще бъде избран по-бързо нов член на СЕМ, прогнозира той.

Междувременно ръководството на НДСВ на свое заседание в понеделник вечер се е обединило около две кандидатури за вакантния пост председател на Държавната агенция по туризма, съобщиха за Mediapool източници от жълтата централа. Това са Милен Керемедчиев, зам.-министър на икономиката в правителството на Сакскобургготски, и един от любимите царски кандидати - Васил Иванов-Лучано, бивш министър на спорта от същия кабинет и настоящ депутат от НДСВ.

В края на м.г. Марио Ал-Джебури (НДСВ) подаде оставка по “лични причини”, но според запознати, тя бе заради невъзможността му да се справи с “големите играчи в туристическия бранш”.

“Обсъждахме поне 5-6 имена, но окончателното решение кого да номинираме за мястото ще бъде взето до края на седмицата”, коментира зам.-шефът на НДСВ Николай Свинаров. Той допълни, че в идните два дни предстоят още срещи и след това партията ще оповести номинацията си.

Свинаров обясни, че на срещата е било обсъдено кого да предложат на мястото на Меглена Кунева, която от началото на годината е европейски комисар. НДСВ са категорични, че те трябва да излъчат кандидата и че той трябва да бъде пълноправен член на правителството, както беше Кунева, а не понижен в длъжност зам.-министър или нещо друго, каквито идеи има в БСП.

Преди два дни външният министър Ивайло Калфин пак обясни, че България е единствената страна в Европа, която има такъв министерски пост, а практиката била да има младши, делегиран министър или държавен секретар, който да координира европейските въпроси.    

Засега зам.-министърът в това и в предишното правителство Гергана Грънчарова е кандидатурата на НДСВ за поста на Кунева, макар че от левицата лансират и други имена като Андриана Сукова-Тошева, изпълнителен директор на Българската международна бизнес асоциация (БИБА).

В БСП освен това смятат, че НДСВ вече има еврокомисар и трябва да се преразгледа коалиционното споразумение, като министерският пост бъде даден на левицата.

По отношение на бъдещия председател на бъдещата комисия по досиетата, преди дни шефът на вътрешната комисия Николай Свинаров заяви, че не очаква сроковете да бъдат спазени.

Законът за разсекретяване на архивите на бившата ДС и разузнавателните служби към Министерството на отбраната бе приет на 6 декември и две седмици по-късно подписан от президента.

В преходните и заключителните разпоредби е разписано, че 9-членната комисия, която ще решава за архивите, трябва да бъде сформирана в едномесечен срок след обнародването на закона.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?